Drons ir gudrs! • IR.lv

Drons ir gudrs!

6
Drons un tā radītāji: Jānis Putrāms (centrā) un Aerones inženieri. Bildēšanas laikā klāt nebija investors Armands Garkāns un Andris Dambis, kurš izgudroja rāmja konstrukciju.
Ieva Alberte

Jānis Putrāms izdomāja dronu, kas spēj pacelt smagumu. Tam «dzīvību» deva vairāku cilvēku komanda, tajā skaitā arī autosportists Andris Dambis. Stiprais drons būs liels palīgs glābšanas darbos

Uzņēmuma Aerones birojā ir plakāts, kur redzams drons, kas pacēlis Venden ūdens bunduli. Tātad aptuveni 20 kilogramus smagu bagāžu. Drona izgudrotājs Jānis Putrāms stāsta, ka ūdens bunduli iedevis dronam «rokās» tāpēc, ka tas ir pazīstams smagums – daudzi cilvēki kaut reizi to ir pacēluši. Tagad drons «paaudzies» un kļuvis četrreiz lielāks – AX16 spēj pavilkt četrus snovbordistus vienlaikus. 

Ārzemju mediji, Discovery Channel un AFP, jau paspējuši Latvijā radīto dronu safilmēt, parādīt un saslavēt. «Interese ir liela,» saka Aerones pārdošanas speciālists Dainis Krūze. Daļa sadarbības piedāvājumu ir ārpus Latvijas, taču par tiem plašāk stāstīt Krūze pagaidām nevēlas. «Nav jau vēl pārdodamā produkta. Tāda, ko likt plauktā un tirgot. Šogad plānojam pieņemt pāris pasūtījumu un arī īstenot. Patlaban mūsu uzdevums ir testēt dronus un atrast tiem pielietojumu,» viņš stāsta. Palīgos ļoti noderētu kāds sadarbības partneris ugunsdzēsībā, kurš varētu plašāk pastāstīt par drona pielietojumu glābšanā, un Aerones varētu radīt reālu prototipu. «Mums pašiem ir ticība, ka tas strādās labi. Tikai laika jautājums, kad to uztaisīsim,» saka Krūze. Vai pasūtītājs varētu būt arī, piemēram, zoodārzs, kur vajag pārcelt tīģeri no viena būra uz otru? Dainis smejas: «Nav gan tādu vēlmju. Mūsu mērķis ir radīt nevis vienu dronu vienam tīģerim, bet tūkstoš dronu, piemēram, ikdienas darbam ugunsdzēsībā.» Pāris izmēģinājumu jau bijis. Jānis Putrāms parāda video, kurā redzams, ka pie drona piestiprināta šļūtene un ūdens līst no augšas tieši virsū liesmai. Drons labi noderētu, lai piekļūtu augstceltņu pēdējiem stāviem, kur ugunsdzēsēju kāpnes ir par īsu. Vai arī glābšanā uz ūdens. Jānis atceras kaitbordistu, kurš pirms pāris gadiem gāja bojā Kolkā. Helikopteram vētrā bija grūti lidot virs ūdens, un glābēji darīja ļoti riskantu darbu. Jānis pieļauj, ka, attīstoties tehnoloģijām, lidaparātu varētu pielietot arī šādās situācijās. 

Dronu potenciāls spētu radīt būtisku lēcienu glābšanas nozares attīstībā. Darītu to, ko patlaban nav iespējams paveikt. Piemēram, glābšanā uz ledus, bīstamās vietās, no māju jumtiem gan plūdos, gan ugunsgrēkā. Pārcelt pāri upei ārstu, kurš nelaimes vietā nonāktu ātrāk nekā ar jebkuru citu transportu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu