5 interesanti koncerti februārī • IR.lv

5 interesanti koncerti februārī

1
Ilze Zariņa.

Pelēča Klavierkoncerts, latviešu simfoniķi un saksofonu virsskaņas


11. februārī Lielajā ģildē Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts

Muzikologa Arnolda Klotiņa iedibinātā tradīcija katru gadu vienā koncertā svinēt latviešu simfoniskās mūzikas svētkus turpina plaukt, uz vienas skatuves vienā vakarā pulcējot trīs orķestrus trīsdaļīgā koncertā. Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala vienkopus liks klasiķa Jāzepa Mediņa Dzimtenes ainavu un aizjūras avangardista Gundara Pones Vijolkoncertu, kurā solistes partija uzticēta Ilzei Zariņai. Nacionālais simfoniskais orķestris jubilejas gadā suminās vecmeistaru Pēteri Plakidi ar viņa opusu Dziedājums, kā arī gādās par vakara intrigu – Grieķijā dzīvojošās komponistes Gundegas Šmites jaundarbu – Koncertu akordeonam un orķestrim, kur galvenajā lomā solists Artūrs Novikovs. Savukārt Nacionālās operas un baleta orķestris pirmoreiz atskaņos Svītu no Artura Maskata baleta Bīstamie sakari.

17. februārī Lielajā ģildē Pianists Vestards Šimkus, LNSO, diriģents Andris Vecumnieks, Kalniņa Piektā un Pelēča Klavierkoncerts 

Komponists Georgs Pelēcis ne tikai uzmanīgi pēta, iedziļinās un atšifrē vēsturiski daudzslāņaino, matemātiskiem rēbusiem bagāto daudzbalsīgās jeb polifonās mūzikas tradīciju, bet arī pats raksta mūziku, kas ir harmoniski vienkārša kā skaidri uzaususi, saulaina diena. Pelēča svaigi rakstīto Klavierkoncertu kopā ar LNSO atklās pianists Vestards Šimkus un diriģents Andris Vecumnieks, bet programmā būs dzirdams arī viens no Latvijas simfoniskās mūzikas daudzskaitlīgiem karātiem, kas jau krietnu laiku nav skanējis uz koncertzāļu skatuvēm, – Imanta Kalniņa Piektā simfonija.

18. februārī koncertzālē Lielais dzintars Dziedātājs Jānis Šipkēvics, ģitārists Matīss Čudars, profesionālais pūtēju orķestris Rīga, diriģents Valdis Butāns, Merkurijs uz mēness

Kad orķestris Rīga ar vokālistu Jāni Šipkēvicu un ģitāristu Matīsu Čudaru pērn 20. martā atskaņoja amerikāņu komponistu mūzikas programmu Merkurijs uz mēness, viņu sniegums izpelnījās Lielās mūzikas balvas nomināciju par aizvadītā gada labāko koncertu. Nu vēlreiz iespējams pieredzēt šo kopdarbu Liepājā. Roberts Vinstons Smits reflektē par mēnessgaismu un Bēthovenu, Skots Makalisters ņem talkā planētas un pavadoņus, lai vēstītu par cilvēka apdraudētību zem naida un baiļu ēnām, bet ar cerību, ka vēl ir iespēja savstarpējai sapratnei, dialogam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu