Dzejolis par dzīvi • IR.lv

Dzejolis par dzīvi

6
Aktieris Ādams Draivers filmas galvenā varoņa — autobusa vadītāja — lomā.
Kristīne Simsone

Džima Džārmuša filma Patersons – spītīgs vēstījums par ikdienas skaistumu

Pirms iesoļojat kinozālē, lai skatītos Džima Džārmuša filmu Patersons, dziļi izelpojiet. Un, galvenais, nekur nesteidzieties. Amerikāņu neatkarīgā kino klasiķa darbā «noteikumi» ir tie paši, kas dzīvē: pavirši pārskrienot pāri detaļām, riskējat visu palaist garām. 

Taču tieši mazie «knifi» – titulvaroņa, autobusa šofera un dzejnieka, vienveidīgie, mantrai līdzīgie ikdienas «rituāli», sākot ar pamošanos, brokastu pārslām kafijas krūzē un autobusa vadīšanu noteiktā maršrutā, beidzot ar pārsteigumu par sievas arvien jaunajām idejām – ir šā kinodarba sāls ar vienkāršu vēstījumu: ikdienas pārtapšana netīkamā rutīnā ir atkarīga tikai un vienīgi no paša attieksmes. 

Kā humoristiski izteicies ASV laikraksta The Boston Globe kritiķis Tajs Bērs, «Džārmušs ir pārfilmējis Murkšķa dienu kā radoši ekstātisku darbu». Šajā apgalvojumā ir lauvastiesa patiesības – katra Patersona (aktieris Ādams Draivers) aizvadītā diena, ar nelieliem izņēmumiem, ir gluži identiska iepriekšējai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu