Viss ir viens • IR.lv

Viss ir viens

6

Roundabout Baltic – tradicionālās  amatniecības prasmes pārtulkotas mūsdienu dizaina valodā

Kādu dienu tev ir jādodas apskatīt vismaz dažas no tām vietām pasaulē, kur tu jūties kā mājās; un tad tu brīnies un svārsties dubultā pārsteigumā; ka jau iepriekš to esi redzējis vai ka to nemaz nevarēji iztēloties, – šīs ir rindas no čehu rakstnieka Karela Čapeka eseju krājuma Ceļojumi Ziemeļos, kas iekļautas jaunatklātās dizaina izstādes Roundabout Baltic katalogā un iedvesmojušas tās kuratori Agņešku Jakobsoni-Celecku (Agnieszka Jacobson-Cielecka). Katalogs gan Latvijas auditorijai diemžēl nav pieejams, taču svarīgākais – izstāde pēc viesošanās Malmē un Tallinā nu apskatāma arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) Rīgā, lai vēlāk dotos uz Viļņu un Gdiņu.

Roundabout Baltic apkopots vairāk nekā 70 eksponātu, galvenokārt mēbeles un dažādi interjera priekšmeti, kuru autori ir 40 Baltijas valstu, Polijas, Dānijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas dizaineri. Lai arī starp šīm valstīm varētu atrast virkni atšķirību, sākot no valodas līdz ekonomikai un dizaina un ražošanas attiecībām, izstādes mērķis ir tieši pretējs – izcelt kopējo. «Viss ir viens,» gandrīz kā mantru izstādes atklāšanā noskaitīja DMDM vadītāja Inese Baranovska.

Šoreiz vienojošais elements ir Baltijas jūra. «Mēs esam tas, ko mēs uzlūkojam. Apkārtējā ainava neapzināti iedarbojas uz mūsu iztēli un veido uztveri,» Jakobsone-Celecka skaidro ideju. Viņa vairākkārt atgādina, ka izstāde nepretendē objektīvi izrādīt dizaina situāciju Baltijas jūras reģionā, bet ir vizuāls stāsts, balstīts vienīgi subjektīvā vērojumā un sajūtās. Būtiskākā no tām – jušanās piederīgam noteiktām vietām pat tad, ja nokļūsti tajās pirmoreiz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu