Svešie vai savējie? • IR.lv

Svešie vai savējie?

6
Attēls ar Rīgas Ekonomikas augstskolas rektoru Andersu Pālzovu, kuru viņa aizstāvībai aktīvi sāka izplatīt sociālajos tīklos
Gunita Nagle

Kāpēc mēnešiem vilcināta Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru apstiprināšana – atbilde liek uzmutuļot politiskām kaislībām, pretstatot latviešu valodu un izglītības starptautisko konkurētspēju

Ienākot Strēlnieku ielas krāšņajā jūgendstila ēkā, nezinātājam grūti saprast  – iekļuvis Rīgas Ekonomikas augstskolā vai Rīgas Juridiskajā augstskolā. Abas vieno ne tikai ieeja, kafejnīca un daudzas auditorijas, bet arī vēsture. Augstskolas 90. gados dibināja Latvijas un Zviedrijas valdība, piedaloties Sorosa fondam-Latvija. Abas veidotas kā starptautiskas mācību iestādes Baltijas un citu valstu jauniešiem, tāpēc ar īpašu likumu noteikts, ka mācības tajās notiek angļu valodā. Kopš dibināšanas abu rektori ir bijuši ārzemnieki.

Tagad abas augstskolas vieno arī politisks skandāls, jo izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) bija nolēmis stingri uzstāt, ka to rektoriem jārunā izcilā latviešu valodā. Kas tagad viņam licis mainīt viedokli, un kādas intereses slēpjas aiz šīs stīvēšanās, kas aizkulisēs sākusies jau pagājušajā gadā? Abu augstskolu līdzīpašniece ir Latvijas Universitāte – vai tā vēlētos integrēt prestižās augstskolas?

Īrs mācās latviski

Kad 2015. gada novembrī Rīgas Juridiskā augstskola (RJA) izsludināja atklātu starptautisku konkursu uz rektora amatu, nekas neliecināja, ka tas ievilksies ilgāk par gadu. Konkurss sākās trīs mēnešus pirms iepriekšējā rektora Džordža Ulriha pilnvaru termiņa beigām. Pieteicās astoņi kandidāti: divi vācieši, spānis, latvietis, igaunis, slovēnis, īrs un ungārs. Kā stāsta augstskolā, konkursa žūrija sliecās amatam virzīt latvieti, taču izrādījies, ka viņa ASV iegūtais doktora grāds neesot pielīdzināms Eiropas doktora grādam.
Izvēloties no pārējiem pretendentiem, RJA satversmes sapulce jau 2016. gada 13. aprīlī par rektoru ievēlēja īru Melu Keniju. Viņš bijis Eiropas Tiesību zinātņu centra direktors prestižajā Ekseteras Tiesību skolā Lielbritānijā, pasniedzis tiesības Daremas, Lesteras, Līdsas, Leipcigas, Brēmenes un Lucernas universitātēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu