Skats virtuvē, pirms pasniegt uz paplātes • IR.lv

Skats virtuvē, pirms pasniegt uz paplātes

3
Signe Pujāte.
Ieva Alberte

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte uzticas deju lieluzveduma Māras zeme veidotājiem un nedomā, ka repertuārs būtu jāmaina

Satiekamies ar Signi Pujāti Vecrīgas restorānā Olive Oil, kas ir tuvu viņas darbavietai. Mūsu sarunas iemesls ir Latvijas simtgades deju svētku uzvedums Māras zeme, kas izraisījis tik karstas diskusijas. Tieši tāpēc šoceturtdien Latvijas Nacionālajā kultūras centrā ir sasaukta kārtējā sapulce, kurā lems par to, vai deju uzvedumā ir vieta tām divām dejām, kas izsaukušas vairāku dejotāju pretestību.

Pirms neilga laika dejotāji no dažādiem deju kolektīviem nosūtīja vēstuli kultūras ministrei un prezidentam. Tajā bija rakstīts, ka «nekad nav briedis tāds iekšējs protests pret notiekošo kā pašlaik». Dejotāji esot gatavi atteikties no deju svētkiem, ja jādejo šādas dejas. Runa ir par divām horeogrāfa Jāņa Ērgļa dejām: Dievs, sargi Dzimteni un Dod mums spēku, dod mums laiku. Tajās neesot nevienas oriģinālas latviskas kustības, tikai aizgūtas pozas un pompozi žesti. Pats horeogrāfs skaidro, ka dejās ir klasiska polka, palēcieni, zīmējumā – aplis, diagonāles. Viņš arī nesaskatot padomisko noskaņu, ko pārmet dejotāji. 

Par neapmierinātību ar uzvedumu Māras zeme Signe Pujāte jau bija dzirdējusi no reģionālajiem deju virsvadītājiem. «Labāk ir izteikties par to, kas neapmierina, nevis klusēt. Nav jau totalitārais režīms. Deju svētki ir tradīcija, kas elpo starp mākslinieku un izpildītāju. Taču sarūgtina tas, ka vēstuli nesūtīja mūsu iestādei, bet uzreiz prezidentam, ministrei,» saka Pujāte. Viņa Latvijas Nacionālo kultūras centru vada kopš 2014. gada decembra. Ilgstoši strādājusi Kultūras ministrijā reģionālās kultūrpolitikas jomā. No 2012. gada septembra bijusi Nacionālā kultūras centra direktora vietniece. Tolaik centru vadīja tagadējā kultūras ministre Dace Melbārde.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu