Vārds un tā ēna • IR.lv

Vārds un tā ēna

4
NULL

Zigmunda Skujiņa noveles – latviešu prozas lielā vērtība

Zigmunda Skujiņa garstāsta Ēnu aleja pasaule vērpjas ap diviem – anonīmu vēstītāju, poligrāfijas studentu, kurš stāsta beigās sastop svešinieku melnā platmalē (rādās aizdomīgi līdzīgs autora bildei grāmatas pēdējā lapā), un «vecās pasaules» cilvēku Jēkabu Tinci, līdz kaulam rīdzinieku, stāstnieku un Rīgas vēsturiskā «koda» nesēju. Tince ir cilvēks ar serdi, ar pieredzē norūgušu viedokli. Ar stāju. Prasīgs un vērīgs. Tince pats varētu būt rakstnieks un savos rakstos krāšņi tēlot, piemēram, Umurgas mācītāja, pirmo Dziesmusvētku sasaucēja (Dikļos 1864. g.) Jura Neikena gājienu uz Roperbeķu muižu. Vai romānā tēlot savas tautas dzimšanas un pieaugšanas krustceļus. Laikmetu neidealizējot, bet liecinot. Tieši tā, kā to ir darījis latviešu tapšanas laiku liecinātājs, Ziemassvētku bērns Zigmunds Skujiņš (dzimis 1926. gada 25. decembrī).

Pērn decembrī rakstniekam, viņa paša vārdiem runājot, «nospolējās» 90, un ap šo laiku klajā nāca divi svaigi sējumi – atsevišķi izdots garstāsts Ēnu aleja, kas pabeigts 2003. gadā, tajā laikā, kad sākās Skujiņa Rakstu desmit sējumos veidošana izdevniecībā Mansards. Otra grāmata Dziļurbums laikā veltīta izcilākajām Skujiņa novelēm un aptver visus rakstnieka daiļrades periodus, sākot ar 1957. gadā publicēto Vienas nakts hroniku un beidzot ar 2007. gadā sarakstīto noveli Verdošie dubļi.

Bet atgriežamies pie poligrāfijas meistara (cinkogrāfa) Tinces un Ēnu alejas – tēlojuma, kas runā par intensīvu, «taustāmu» pagātnes turpinājumu tagadnē. Stāsta varonis – studijas nule pabeidzis jaunietis – pēckara Rīgā nonāk pie meistara un skolotāja Jēkaba Tinces, kurš pats un viņa koka nams (vietā, kur vēlāk uzbūvēs Dailes teātri) ir kā spocīgu pagātnes burukuģi sev pietauvojis vientuļš zvejnieks, atmiņstāstu nasta aiz viņa muguras top aizvien plašāka un dziļāka, taču, lai cik smaga, vaļā nav atlaižama. Starp noputējušām mēbelēm, spoguļiem, pulksteņiem Rīgas forštates dedzināšanu pārdzīvojušais Tinces koka nams «pieņem» stāsta galveno varoni. Zem viena jumta vietu atrod vecais un jaunais, te dzimst dabisks cēloņu un seku kārtējais saāķējums. Un Ēnu aleja ir viena no šādu saāķējumu versijām, kurā Skujiņam kritusi rakstnieka, bet Tincem un viņa māceklim – stāsta varoņu lomas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu