Sniega vīrs • IR.lv

Sniega vīrs

2
Foto — Lauris Vīksne, Picture Agency, un no Ivo Dinsberga arhīva
Gunita Nagle

Bioloģijas students Ivo Dinsbergs jau desmit gadus fotografē sniegpārsliņas. Interese par dabas parādībām ļāvusi viņam izpētīt, kā notikumi desmitiem kilometru virs Zemes ietekmē to izskatu  

Ivo uzmanīgi ar otiņu paņem sniegpārsliņu un noliek uz stikliņa. Tā ir tikai aptuveni piecu milimetru diametrā un sver 0,0004 gramus. Kamēr tā nav zem fotoobjektīva, pārsliņa nav nekas vairāk kā tikai kristāls, kas veidojies ap sīku putekli jeb kondensācijas kodolu, kurš kritis cauri mākoņiem un kuru vējš nēsājis šurpu turpu. Taču, kad Ivo paliek sniegpārsliņu zem savas mikroskopam līdzīgās fotokameras, tā kļūst par brīnumainu sešstūrainu zvaigzni. 

«Dendrīts,» lietišķi saka 24 gadus vecais puisis. «Tā sauc sešu staru krāšņi sazarotās sniegpārsliņas.» Amerikāņu fiziķis Kenets Librehts, kurš pētījis sniegpārsliņu struktūru, izdalījis vismaz 35 to formas. Ir sešstūru kolonnas un plāksnes, ir adatveida sniegpārsliņas un tādas, kurām ir 12 stari. Forma atkarīga no gaisa un mākoņu temperatūras, kā arī mitruma un vēja. Lai veidotos skaistie dendrīti, gaisa temperatūrai jābūt vismaz 12-13 grādu zem nulles. Divu vienādu sniegpārsliņu nav. To Ivo zina, jo kopš 18 gadu vecuma tās fotografē.

Iespējams, vienīgais tāds

Viss sākās tīras nejaušības pēc. Bija parasta decembra diena, kad Ivo mājās nejauši atrada divus vecus fotoobjektīvus un sāka ar tiem ķimerēties. Salika kopā – o, milzīgs palielinājums! Pirmais, ko viņš caur objektīviem nopētīja, bija kaktusa adata. Bet, tā kā aiz loga bija sniegs, nākamais, kas nokļuva zem objektīviem, bija sniegpārsliņas. Ieraugot tuvplānā kaut ko tik netverami skaistu, Ivo iegribēja to nobildēt. «Pirmās fotografēju 2010. gadā. Bildes nebija tik smukas, kā gribētos,» viņš atzīst. Taču āķis bija lūpā. Savai Canon spoguļkamerai puisis pievienoja divus vecos fotoobjektīvus tā, ka tie dod 60 reižu palielinājumu, un fotoaparāts kļuva līdzīgs mikroskopam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu