Varenā balss • IR.lv

Varenā balss

5
Austra Pumpure Teātra dienās 70. gadu vidū ar Gunāru Kugrēnu un Haraldu Ulmani
Ieva Puķe

Austra Pumpure, kas 3. janvārī aizgāja mūžībā, bija pierādījums, ka cilvēks ar pieticīgām vokālām dotībām var vest sev līdzi milzīgu sekotāju pulku

Pat tad, kad jau bija ļoti slima, viņa nekad nerunāja par to. Sapratusi, ka citi pamana pieaugušo nespēku un svara zudumu, nevērīgi izmeta: «Zini, pēc šīm zālēm tā ir. Bet… es ēdīšu!»

Plaušu karsonis – tik daudz informācijas draugi ar mokām izspieda – izrādījās nopietnāka slimība. Negribējās ticēt. Austrai, kas nesmēķēja un visu mūžu dziedot bija vingrinājusi plaušas? Kas vakarēšanās pēc koncertiem ar ģitāru noteica toni jaunajiem, kā pati smējās, «līdz rīta šausmai». Omulīga, «pucelīga», pat 85 gados – kurpēs ar augstiem papēžiem. 

Austra nav varējusi ciest vārdu «vecene». «Šmukam jābūt» – vēl viens viņas kroņa teiciens. Vīrs Ernests Bukševics, iecienīts Liepājas mēteļu drēbnieks, ar apģērbu viņu lutināja. Taču mūziķei arī pašai bija laba garšas izjūta itin visā, stāsta bijusī Liepājas teātra aktrise Ināra Kalnarāja. Viņa Austru pazina 50 gadu garumā, uzstājās kopā gan Imanta Kalniņa mūziklos, gan pirmajā dziesmu koncertā, gan vēl pagājušovasar – folkloras kopā Atštaukas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu