Pieticība daiļo • IR.lv

Pieticība daiļo

7
Lī Čandlera lomā Keisijs Afleks un viņa šķirtā sieva Rendija (Mišela Viljamsa)

Drāma Mančestra pie jūras – Holivuda ārpus grāvējiem

Pārfilmējumu, bezjēdzīgu turpināju-mu un grāvēju straumē, kuras virzienu nosaka daudzmiljonu reklāmas kampaņas, tādas filmas kā Mančestra pie jūras ir mierinošs atgādinājums – Holivudā nav izsīkusi ne cilvēcība, ne labs kino. Režisora, savulaik arī Ņu-jorkas bandu scenārista Keneta Lo-ner-gana veidotā filma ir nepiespiesta un autentiska, taču ne burtisks ikdienišķas dzīves pārnesums uz ekrāna. Psiholoģisko līkloču piesātinātajā kinodarbā, līdzīgi kā dzīvē, pārdzīvots zaudējums ir tikai daļa no traģēdijas: vienlīdz lielu nastu sagādā tā sekas – neizsāpētais un neizrunātais. 

Tas atbalsojas aktiera Keisija Afleka spēlētā varoņa rezignētajā eksistencē – viņa vienaldzība ir čaula kādas piedzīvotas traumas radītajam izmisumam un bezspēcīgajām dusmām. Viņš no tām ir patvēries citā pilsētā, taču ir spiests atgriezties, lai rūpētos par brāļa nepilngadīgo dēlu. Dzimtajā vidē – nosaukumā minētajā Masačūsetsas štata Mančestrā – gaisā karājas visiem (izņemot skatītāju) zināma atgadījuma smagums un neērtās attiecības ar bijušo sievu (Mišela Viljamsa).

Paaudzes aktierdarbs

Zelta globusu pasniegšanas ceremonijā 8. janvārī Afleka sniegums pelnīti tika novērtēts ar balvu par labāko aktierdarbu. Šī loma aktiera karjerā (viņš ir pazīstamā Bena Afleka jaunākais brālis) ir viens no būtiskākajiem pieturpunktiem pēc darba vesternā Džeses Džeimsa slepkavība no gļēvuļa Roberta Forda rokas. Viņa sniegumu – rezignēta un iekšējos cīniņos iegrimuša cilvēka kluso un nepretenciozo atainojumu – var uzlūkot arī kā mūsdienu ASV kinematogrāfam raksturīgu aktierspēles manieri. Piemēram, pērn izdevumā Film Comment amerikāņu kinozinātniece un kritiķe Šonni Enelova rakstīja, ka jaunā aktieru paaudze savās izteiksmēs ir ieturētāka un uz ekrāna vairs tik izteikti «nespēlē». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu