Melnā gulbja gads • IR.lv

Melnā gulbja gads

2
Aivars Ozoliņš

2017. gads būs izšķirošs Eiropas Savienībai un bīstams pasaulei

Gadumijā ir dabiski cerēt, ka nākotne būs labāka. Arī Krievijas pēdējais cars Nikolajs II pirms apaļiem simt gadiem dienasgrāmatā esot rakstījis, ka aizejošais 1916.gads bijis «nolādēts», taču nākamais būšot «daudz labāks». 1917. gadā varu Krievijā sagrāba boļševiki, Nikolaju un viņa ģimeni 1918. gada jūlijā nošāva.

Pēdējais ceturtdaļgadsimts latviešu tautai bija vislabākais tās vēsturē. Katrā Jaungadā varējām droši prognozēt, ka, lai kādas krīzes un satricinājumi nāktu, varam paļauties uz pēckomunisma pasaules jauno politisko, drošības un ekonomisko sistēmu, kas ilgtermiņā mums dod iespēju virzīties no laba uz vēl labāku. Vairs ne. Aizgājušajā gadā nācās vaicāt, vai nav iedragāti Rietumu pasaules liberālās kārtības pamati un nav iestājies nacionālistiska autoritārisma laikmets pasaules politikā.

Oksfordas vārdnīca par 2016. gada vārdu izvēlējās «pēcpatiesību», kas raksturo robežas starp meliem un patiesību izplēnēšanu. Bet Merriam-Webster vārdnīca decembra sākumā informēja, ka tajā visvairāk meklētais jēdziens bijis «fašisms», un aicināja lasītājus nepadarīt to par gada vārdu. Izdevēju ieskatā gada vārds esot «sirreāls», par kuru bijusi īpaši sakāpināta interese pēc Brexit un pēc Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu