Ieraudzīt bēgli • IR.lv

Ieraudzīt bēgli

3
Brīvprātīgo grupas Gribu palīdzēt bēgļiem izveidotājs Egils Grasmanis (pa kreisi) un bēglis Ibrahims Tariks Latifs no Irākas.
Ieva Puķe

Egilu Grasmani un Ibrahimu Tariku Latifu kopā saveda bēgļu krīze. Cilvēki mums palīdz vairāk nekā valdība, Irākas kurds saka par iniciatīvas grupu Gribu palīdzēt bēgļiem

Viņus sastopu Kalnciema ielas tirdziņā. Interesanta kompānija! Irākas kurds Tariks ir atbraucis palīgā latvietei Ievai, kas sociālās uzņēmējdarbības projektā piedāvā sīriešu bēgļu ģimenes Halas un Adnana gatavotos ēdienus. Egils piestājis, lai nopirktu humosu un mutabalu. Kārbiņās sapildītie Austrumu našķi izrādās ļoti populāri. Kopā ar neraudzēto maizi, ko cepusi Hala, tie ātri atrod ceļu pie klientiem. Tariks gan šarmanti reklamē pasākumu, dodot sīriešu ražojumus nogaršot garāmgājējiem, gan tulko no arābu valodas Halai un Adnanam, kas Latvijā ieradušies pirms pusotra mēneša, vēl ir patvēruma meklētāju statusā.

Tariks, kam ir piešķirts bēgļa statuss, pašlaik izskata vairākus darba piedāvājumus. Uzsver, ka tos sagādājušas nevis valsts institūcijas, kas atbildīgas par bēgļu izmitināšanu un integrāciju, vai humānās palīdzības organizācijas, kuras saņem finansējumu bēgļu mentoru pakalpojumiem, bet gan Egila veidotā iniciatīva Gribu palīdzēt bēgļiem un sludinājumu portāli. Slēgtajā palīdzības grupā ir vairāk nekā 3000 biedru. Kamēr amatpersonas nupat izlēma, ka tomēr atjaunos mentora pakalpojumus cilvēkiem, kuri pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas izlēma izceļot no Latvijas, bet tagad sāk atgriezties, Gribu palīdzēt bēgļiem šādu dalījumu nepazīst. Arī Ibrahims Tariks Latifs, kas pirmais no aizbraucējiem decembra sākumā ieradās no Vācijas, atkal varēja paļauties uz Egila atbalstu. 

Kur ir sakarīgi cilvēki?

«Dārgā Labklājības ministrija! Vakar, skatoties TV3 ziņas un dzirdot jūsu viedokli par situāciju, ka arvien vairāk un vairāk bēgļu atgriezīsies no Vācijas un šeit būs spiesti vienkārši dzīvot uz ielas, man gribējās noklausīties jūsu viedokli vēlreiz. Esmu to noklausījies nu jau reizes četras. Citēju: «Faktiski viņš ir piekrāpis mūs visus savā ziņā, bet tas lai paliek uz viņa sirdsapziņas.» Jūs apvainojat manu draugu, kurš šeit Rīgā pavadīja ļoti ilgu laiku un bija viens no tiem cilvēkiem, kurš palīdzēja ne tikai visiem Muceniekos dzīvojošajiem patvēruma meklētājiem, bet arī pēc būtības pildīja tulka un mentora pakalpojumus pilnīgi brīvprātīgi un bez maksas, respektīvi, lāpīja visus tos caurumus, kurus būtu jābūt spējīgai nodrošināt valstij,» decembra vidū ar paziņojumu sociālajos tīklos un ministrijas mājaslapā nāca klajā Egils Grasmanis. «Vai zinājāt, ka Tariks bija mēģinājis McDonald’s strādāt par grīdas mazgātāju un viņam tas tika atteikts tikai tāpēc, ka viņš nepārvalda latviešu valodu, tāpēc, ka mums ir tik anormāli stingrs valodas likums. Vai zinājāt, ka viņš ar savu ģimeni mēģināja šeit iedzīvoties vairākus mēnešus – ar viņu pat tika noslēgts darba līgums kā ar tulku?» rakstīja Egils.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu