Igauņu vienradzis • IR.lv

Igauņu vienradzis

2
Kristo Kērmans.
Pauls Raudseps

Transferwise dibinātājs Kristo Kērmans stāsta, kā izveidojis uzņēmumu, kura vērtība tagad pārsniedz miljardu dolāru

Jau no bērnības zinām, ka vienradži ir mītiski dzīvnieki, meklējami tikai viduslaiku leģendu tumšajos mežos. Taču 21. gadsimtā tie pēkšņi sākuši parādīties Silīcija ielejā, Londonā un citās informācijas tehnoloģiju biežņās, kur «vienradzis» ir miljardu vai vairāk dolāru vērts jaunuzņēmums – visu hipsterīgo programmētāju sapnis. Igaunija tagad var lepoties, ka tā bijusi jau divu šādu vienradžu dzimtene – pasaules slavu ieguvušā Skype un pēdējos gados aizvien popularākā Transferwise, kurš ļauj lēti un ātri pārskaitīt naudu no vienas valūtas zonas uz citu. 2011. gadā dibinātais uzņēmums piesaistījis dažus no slavenākajiem pasaules investoriem – Virgin uzņēmumu grupas dibinātāju Ričardu Brensonu, PayPal dibinātāju Pīteru Tīlu (Peter Thiel), investīciju fondu Andreessen Horowitz, kura līdzīpašnieks Marks Andrēsens izveidoja pirmo plaši izmantoto tīmekļa pārlūku Mosaic.

Novembrī Rīgā viesojās viens no Transferwise dibinātājiem Kristo Kērmans (Kristo Käärmann). Ir devās pie viņa noskaidrot – kā izveidot miljardu vērtu uzņēmumu?

Kā radās ideja dibināt Transferwise?
Tas sākās kā personīgas problēmas risināšana. Kad pirms desmit gadiem pārcēlos uz Londonu, man vēl Igaunijā bija jāmaksā par hipotekāro kredītu. Katru reizi, kad pārskaitīju mārciņas, lai veiktu samaksu eiro, ievēroju, ka daļa naudas pa ceļam pazūd. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu