Ilze Matīse-van Houtana • IR.lv

Ilze Matīse-van Houtana

4
Ilze Matīse-van Houtana.
Zane Mače

Veterinārā patoloģe jūtas šogad uzvarējusi cīņu – pēc pētnieku secinājumiem, ka Dogo ēdušajiem suņiem ir stipri lielāks risks saslimt ar nāvējošu slimību, tagad kaite gandrīz apturēta. Taču veterinārārstiem vēl būs jācīnās tiesā, jo ražotājs Tukuma Straume pētniekus apsūdz apmelošanā


K
as iedvesmo no rīta celties un darīt?
Skolas režīms. (Smejas.) Jo man ir divi bērni. Esmu rīta cilvēks, ceļos piecos. Laiks ar bērniem mašīnā ir ļoti personisks. Pētījuma dēļ mēnesi pavadot ASV, šogad atklāju podraides. Mūsu mīļākais Must stories stāsta par dažādu cilvēku dzīvi – gan pacilājoši, gan reizēm raudāt gribas.

Kas šogad ļoti patika?
Vislielākais notikums bija mūsu zinātniskā konference par megaesophagus [nervu bojājumu izraisīta barības vada saslimšana] un atbalsts no ārvalstu ekspertiem. Gadījumu skaits ir ļoti samazinājies, kaut kādā mērā jūtamies uzvarējuši šo cīņu.

Kas šogad ļoti nepatika?
Esmu ļoti vīlusies valsts iestādēs, spējā reaģēt ārkārtas situācijās. Bet nav sajūtas, ka jānolaiž rokas. Tajos stāstos, kurus no rīta klausāmies, ir daudz labu piemēru, ka tas, ko cilvēki dara pēc savs sirdsapziņas, ir ļoti svarīgi. Viens bija par meiteni, kurai piecu gadu vecumā amputēja kājas. Viņa kļuva par atlēti! Par negatīvo negribu ilgi domāt – nevar ļaut, lai tas nosaka dzīvi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu