Oļegs Latiševs, olimpiskais tiesnesis • IR.lv

Oļegs Latiševs, olimpiskais tiesnesis

1
Oļegs var tiesāt visu līmeņu spēles, tikai ne tās, kurās piedalās Latvijas izlase.
Zane Mače

Gandrīz kā jūrnieks! Pieredzējušākais Latvijas basketbola tiesnesis Oļegs Latiševs (36) gadā piecus mēnešus ir prom no mājām un lidmašīnās sēžas vismaz 160 reizes. Nopietnā pieeja darbam Oļegam palīdzējusi nonākt visaugstākās raudzes sacīkstēs, viņš tiesā gan Starptautiskās Basketbola federācijas jeb FIBA spēles, gan  Eirolīgas mačus, piedalījies arī olimpiskajās spēlēs.

Par tiesnesi Oļegs kļuva, kad viņam bija četrpadsmit. Basketbola bumbu rokās paņēma mazotnē, spēlēja jaunatnes līgā. Reiz treneris paaicināja viņu tiesāt kādu jaunatnes līgas spēli Ventspilī un Oļegs piekrita. Brīdī, kad jaunajam sportistam bija jāizšķiras slēgt līgumu ar kādu klubu vai doties studēt, mamma (viņa ir skolotāja) teica, ka izglītība ir pirmajā vietā. Oļegs devās mācīties un bumbu nolika malā, bet tās vietā paņēma tiesneša svilpi. Viņa tiesneša karjera neattīstījās strauji. Piecus gadus, paralēli studējot, Latiševs pavadīja jaunatnes līgā. «Lēnām mani ieraudzīja un teica – patīk mans darbs.» Tiesnešiem ir svarīgi ne tikai precīzi tiesāt spēli, pamanīt visas spēlētāju kļūdas, bet arī jāizskatās labi – nevar ierasties saburzījies un vienmēr jābūt perfektā fiziskā formā. Pamazām Oļegs sāka vadīt Latvijas 3. divīzijas spēles, tad otrās, pirmās, līdz 2003. gadā kļuva par starptautisko tiesnesi. «Tagad varu visu tiesāt,» smaida Oļegs. Lai iekļūtu starptautiskajā apritē, bija jānokārto gan teorētiskais eksāmens, gan fiziskais tests un jāpierāda angļu valodas zināšanas. 

Tiesnesis vienas spēles laikā noskrien četrus piecus kilometrus! Lai sevi uzturētu formā, Latiševs regulāri sporto – skrien, brauc ar velosipēdu, peld un apmeklē trenežieru zāli. Divas reizes gadā tiesnešiem sevi jāpierāda fiziskā testā – noskrienot konkrētu distanci, ar katru minūti kāpinot tempu. «Tiklīdz tavs fiziskais ir švaks, spēles laikā nogursti, parādās kļūdas,» skaidro Oļegs. Karjeras augstāko punktu Oļegs sasniedza 2012. gadā, kad viņu uzaicināja tiesāt olimpisko basketbolu Londonā. Šovasar viņš bija vienīgais tiesnesis no Baltijas, kurš tiesāja arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Dalība olimpiskajās spēlēs ir augstākais punkts ne tikai sportistu, bet arī tiesnešu karjerā. Oļegs saka – Eiropā ir ap 350 baskatbola tiesnešu, no tiem tikai 10 devās uz Rio! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu