Sievietes un ciešanas • IR.lv

Sievietes un ciešanas

6
Jevgeņijā Oņeginā Tatjanas vēstuli ar asinīm uz palaga rakstījušas visas Larinu sievietes.

Viena nedēļas nogale, populāras operas, latviešu režisori – Rēzijas Kalniņas debija Nacionālajā operā ar izrādi Jevgeņijs Oņegins un Alvja Hermaņa Madama Butterfly iestudējums La Scala

Pētera Čaikovska Jevgeņijs Oņegins Rēzijas Kalniņas iestudējumā ir sarežģīts darbs. Skanējumu diriģenta Aināra Rubiķa virsvadībā, kā vienmēr, atstāju kolēģiem muzikologiem. Man dziedātāju sniegums atstāja spēcīgu iespaidu, it īpaši Riharda Mačanovska debija titullomā (pirmizrādē dziedāja Jānis Apeinis). Problēmas radīja izrāde kā veselums.

Rēzija Kalniņa ir aktrise, kurai piemīt viss: talants, meistarība un pieredze. Viņa zina, cik svarīgas tēla veidošanai ir tā «koordinātas»: horizontālā – pagātne, dzimtas pieredze, vertikālā – zemapziņa; tās kopā nosaka raksturu un rīcību. Režisore veikusi pamatīgu tēlu analīzi, tomēr nav to «iestrādājusi» aktieros, iespējams, paļaujoties, ka varoņu jūtas un domas tikpat jau iekodētas mūzikā. Taisnība. Jūtu slāni patiešām «iznes» mūzika: Tatjanas (Dana Bramane vai Evija Martinsone) vēstule ir vientuļas dvēseles izmisums, lai arī to uz palaga ar asinīm raksta arī visas pārējās Larinas, aukli ieskaitot. Nekur nepaliek Ļenska kaislīgā vēlēšanās paturēt zūdošo laiku, ko brīnišķīgi dzidri un jutekliski izdzied Raimonds Bramanis, pat ja viņa ilgas pēc Olgas (Oksana Volkova vai Laura Grecka) veltītas visām četrām sievietēm. 

To, kas atklāts par Tatjanas dzimtas pieredzi un zemapziņu, režisore vizualizē. Larinu sieviešu nelaimīgo likteni iemieso māte (Kristīne Zadovska vai Aira Rūrāne), kas neieredz nelaiķa vīru un dunkā pat viņa mēteli, kamēr pievilcīgais sirmgalvis kā rēgs vēl kavējas šūpuļkrēslā (bet kurš zina, kas patiešām notiek laulāto guļamistabā?), kā arī aukle (Ilona Bagele vai Andžella Goba), kas kļuvusi par viņas dubultnieci. Savukārt zemapziņas alkas simbolizē briedis, kurš, parādījies Tatjanas vārda dienā, turpmāk ir klāt varoņu likteņos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu