Kas iegrožos Trampu • IR.lv

Kas iegrožos Trampu

3
Pauls Raudseps

Matiss būs labs ASV aizsardzības ministrs, ja vien viņā kāds ieklausīsies

Ģenerāļa Džeimsa Matisa (James Mattis) iesauka ir Mad Dog – Trakais suns. Bijušais ASV jūras kājnieku četru zvaigžņu ģenerālis un ASV spēku Afganistānā un Irākā komandieris Matiss kļuvis slavens ar, piemēram, šādiem izteicieniem: «Es šeit ierodos bez agresīviem nolūkiem. Man nav līdzi artilērijas. Bet ar asarām acīs es jūs ļoti lūdzu saprast – ja sāksit mani d***ināt, es jūs visus nogalināšu.»

Vārdu sakot, riktīgs vecis. Jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam, kurš arī labprāt muti brūķē, šādi izteicieni noteikti patīk, un tāpēc nav brīnums, ka viņš aicinājis Matisu kļūt par aizsardzības ministru viņa valdībā.

Taču, par spīti kolorītajiem izteicieniem, kuri lieliski iederētos kādā Švarcenegera filmā, Matisa «trakums» ir faktiski kontrolēts un mērķtiecīgs, un viņš nav no tiem, kuriem vienkārši patīk vardarbība. Tramps pēc sarunas ar Matisu  ar zināmu izbrīnu žurnālistiem stāstīja, ka ģenerālis iestājies pret gūstā kritušu teroristu spīdzināšanu. Tā neesot efektīva, es varu labākus rezultātus panākt ar dažiem aliņiem un cigarešu paku, Matiss teicis Trampam, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā bramanīgi solīja dot atļauju aizdomās turēto teroristu pratināšanas laikā izmantot simulēto slīcināšanu. Tramps atzinās, ka bijis pārsteigts par šo viedokli, tomēr ņemšot to vērā. (Varam, protams, uzdot jautājumu, kāpēc viņš nekonsultējās ar ekspertiem, pirms sāka par šo jautājumu runāt, bet jau sen ir skaidrs, ka tas nav Trampa darbības stils.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu