Rietumi ir apdraudēti • IR.lv

Rietumi ir apdraudēti

4
Tomass Hendriks Ilvess.
Pauls Raudseps

Igaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess par drošības situāciju pēc Trampa ievēlēšanas un to, kāpēc viņš nekad vairs neiesaistīsies politikā

Lasītājs nav sevišķi jāiepazīstina ar Tomasu Hendriku Ilvesu. Desmit gados kā Igaunijas prezidents viņš arī daudziem Latvijā kļuva par galveno pārstāvi mūsu reģiona valstu vēlmei kļūt modernām, eiropeiskām un drošām. Kopš laulībām ar latvieti Ievu Kupci un dēla Hansa piedzimšanas tieši Rīgā viņa saiknes ar mūsu zemi kļuvušas pat nedaudz ciešākas. 

Bet ne jau par personīgām lietām ir šī saruna. Pat ja viņam nepiekrīt, Ilvesa viedoklī par dažādiem jautājumiem allaž ir vērts ieklausīties, tāpēc Ir jau laikus pieteicās uz sarunu ar viņu pēc prezidenta amata atstāšanas oktobra sākumā. Tikties beidzot izdevās pagājušajā nedēļā.

Ko darīsit tagad, pēc prezidentūras beigām?
Vasarā kļūšu par Stenforda Universitātes Hūvera institūta locekli. Būšu arī Pasaules Ekonomikas foruma darba grupas par blockchain tehnoloģiju līdzpriekšsēdētājs. Lai gan visi satraucas par privātumu, nākotnes IT pamatproblēma ir datu ticamība. Man varbūt nepatiktu, ja kāds uzzinātu manu asinsgrupu, bet es būtu pavisam nikns, un tas apdraudētu manu dzīvību, ja kāds izmainītu datubāzē ierakstīto asinsgrupu. Šobrīd viscerīgākā tehnoloģija ir blockchain. Es gan dodu priekšroku nosaukumam distributed ledger (sadalītā uzskaite), kas labāk apraksta tehnoloģijas jēgu – jebkuras izmaiņas datos vienā uzglabāšanas vietā tiek piefiksētas arī citās datu uzglabāšanas vietās. Es būšu arī Minhenes Drošības konferences padomē, tā ka ar vienu kāju palikšu ārpolitikā un drošības politikā, bet ar otru kāju un abām rokām būšu IT jomā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu