Populistu riests • IR.lv

Populistu riests

8
Francijas Nacionālās frontes vadītāja Marina Lepēna un Austrijas labējās Brīvības partijas FPÖ kandidāts prezidenta amaram Norberts Hofers šā gada jūnijā Eiroparlamenta eiroskeptisko politiķu sanāksmē Vīnē.

Donalda Trampa sekmes ASV prezidenta vēlēšanās ir iedvesmojušas arī populistu partijas Eiropā – gan labējā spārnā, gan kreisajā. Par spīti ideoloģiju atšķirībām, tās visas vienojas politiskās elites lamāšanā un liberālu uzskatu kaunināšanā. Vai pienācis laiks, kad šie politiķi izmainīs pasauli?

Septītajā dienā pēc Donalda Trampa triumfa un politiskās zemestrīces, kas atbalsojās daudzviet pasaulē, Francijas Nacionālā fronte sanāca uz kārtējo sapulci pieczvaigžņu viesnīcā Napoléon Parīzē, netālu no Elizejas laukiem. Viens no diskusijas tematiem – sociāli nelabvēlīgā jaunatne, kas dzīvo galvaspilsētas nomalēs, kur savu rekrutēšanas kampaņu izvērsuši islāma radikāļi. Noskaņojums šajos mikrorajonos ir sprādzienbīstams, brīdina enerģiska gaišmate. «Es esmu vienīgā, kas var neitralizēt šo bumbu!»

Zālē sāk dārdēt aplausi. Marinai Lepēnai atkal izdevies pateikt tieši to, ko alkst dzirdēt auditorija. Sanākušie grib, lai skaļi izskan tas, ko katrs pie sevis domā klusībā: ka musulmaņu kopiena ir drauds un uz kārts ir visas Francijas nākotne.

48 gadus vecā politiķe, kas partijas vadību pirms sešiem gadiem pārņēma no sava tēva Žana Marī Lepēna (88), drīz oficāli paziņos par startu nākamā gada maijā paredzētajās Francijas prezidenta vēlēšanās. Dažu gadu laikā viņai ir izdevies ievērojami vairot Nacionālās frontes atbalstītāju skaitu un atrast domubiedrus arī citās valstīs. Eiropas parlamentā viņa vada Eiropas tautu un brīvības grupu (ENF).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu