Igauņu kreisais pagrieziens • IR.lv

Igauņu kreisais pagrieziens

4
Jaunais Centra partijas līderis Jiri Ratass grimētavā pirms televīzijas pārraides. Visticamāk, viņš būs nākamais Igaunijas premjers.

Visi noguruši no Reformu partijas ilgās valdīšanas, tomēr jaunās koalīcijas sauklis skan: lai dzīvo reformas!

Pagājušo trešdien sabruka Igaunijas valdība – parlamenta uzticības balsojumu zaudēja Tāvi Reivass, kurš premjerministra amatā bija kopš 2014. gada un pagājušogad tika arī pārvēlēts. Deputāti apgalvoja, ka nepieciešams drosmīgāks redzējums un Igaunija nevar šķērdēt laiku Reivasa neizlēmībai un nebeidzamajiem sīkajiem pielāgojumiem, kas noveduši valsti stagnācijā.

Igaunijas tautsaimniecības izaugsmei šobrīd ir lēnākais temps kopš recesijas 2009. gadā. Kaimiņvalstis drosmīgāk izmēģina jaunus risinājumus, ieviešot maziem uzņēmumiem labvēlīgus nodokļus un piesaistot ārvalstu investīcijas, kamēr Igaunijas valdība iestrēgusi vecās dogmās. Reformu partijas koalīcijas partneri atzīst, ka ir zaudējuši uzticību tās politikai un Tāvi Reivasa līdera spējām.

Ar solījumiem samazināt nodokļus un ierobežot budžeta deficītu centriski labējā Reformu partija valdībā ir pavadījusi jau 17 gadus pēc kārtas, 12 no tiem premjera krēslā. Tagad viņiem laiks paiet malā un atpūsties, saka sociāldemokrātu līderis Jevgeņijs Osinovskis, kurš ir valdības «apvērsuma» galvenais virzītājspēks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu