Zem jautājuma zīmes • IR.lv

Zem jautājuma zīmes

4
Pauls Raudseps

Trampa raksturs liek bažīties par viņa gribu saglabāt Amerikas lomu Eiropā

Ministri mūs mierina. ASV vienmēr ir pildījušas savus kolektīvās aizsardzības solījumus, un nav pamata domāt, ka nepildīs arī pēc Donalda Trampa stāšanās amatā, saka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Nekādu krasu svārstību vai izmaiņu kontekstā ar ASV lomu NATO nebūšot, piebalso ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Otrdien viņiem pievienojās vēl šobrīd amatā esošais ASV prezidents Baraks Obama, kurš atstāstīja sarunu ar savu pēcteci: «Viņš izteica milzīgu interesi par mūsu būtiskāko stratēģisko attiecību uzturēšanu, tāpēc viena no ziņām, kuru varēšu nodot [Eiropas ceļojuma laikā], ir viņa apņēmība saglabāt saistības ar NATO un transatlantisko aliansi.»

Valstsvīri tagad iegalvo, ka viss Trampa un viņa pārstāvju pirms vēlēšanām sarunātais – Putina slavēšana, NATO garantiju apšaubīšana, apbrīna par Krimas aneksiju, Igaunijas nosaukšana par Sanktpēterburgas priekšpilsētu – bijusi tikai vēlēšanu kampaņas retorika. Nonācis Baltajā namā, Tramps saskarsies ar realitāti un būs spiests mainīties. «Šis amats mēdz cilvēku atmodināt» no agrākiem pieņēmumiem – Obama aicina paļauties uz veselo saprātu un objektīviem apstākļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu