Meklēšanā par 1,5 eiro «nozagšanu» • IR.lv

Meklēšanā par 1,5 eiro «nozagšanu»

6
Ņikita Kulačenkovs pie cietuma Kiprā, kurā pavadīja gandrīz trīs nedēļas, kamēr varasiestādes lēma, vai būtu pamatota viņa izdošana Krievijai.

Kremlis atradis jaunu metodi savu kritiķu vajāšanai – ar Interpola starpniecību

Kad auditors Ņikita Kulačenkovs, kurš savas zināšanas izmantojis korupcijas pētniecības darbā, uzzināja, ka pašam būs jāstājas tiesas priekšā – par it kā kādam ielas māksliniekam nozagtu nepilnu pusotru eiro vērtu zīmējumu -, viņš nolēma bēgt no Krievijas. Viņš zināja, ka apsūdzība ir safabricēta, taču saprata, ka diez vai pierādīs savu taisnību tiesā. Tāpēc Kulačenkovs emigrēja uz Lietuvu. Taču pat iedomāties nevarēja, ka Maskavas pirksti naski snaikstās pāri Krievijas robežām. Kad šā gada janvārī vīrietis devās uz Kipru, lai pavadītu brīvdienas kopā ar māti, Kulačenkovu pēc nolaišanās lidostā aizturēja robežsargi, vairākas stundas pratināja imigrācijas dienesta darbinieki un pēc tam rokudzelžos pārveda uz policijas izolatoru.

«Viņi teica, ka man esot kaut kādas problēmas Krievijā, un izprašņāja, kādu noziegumu esmu pastrādājis,» atceras emigrants. Ne kipriešu imigrācijas dienestam, ne policijai nebija papildu informācijas, tikai brīdinājums datorsistēmā, ka Kulačenkovs ir starptautiski meklēts noziedznieks, kuru nepieciešams arestēt pie pirmās izdevības.

Aresta pieprasījumu pērn augustā bija reģistrējusi Krievija – to  saņēma gan Kipra, gan citas valstis, kas darbojas starptautiskajā kriminālās izmeklēšanas policijas organizācijā jeb Interpolā. Lai gan šīs organizācijas konstitūcija «stingri aizliedz» izmantot tās resursus «politiskos nolūkos», tieši tā var vērtēt 34 gadus vecā pretkorupcijas aktīvista reģistrēšanu kriminālajā datubāzē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu