Cīņa pret būriem • IR.lv

Cīņa pret būriem

4
Aivars Andersons.
Ieva Cielava

Šausminoša dzīve vistu kūts sprostos šokēja sabiedrību, kad nevalstiskā organizācija Dzīvnieku brīvība publicēja atmaskojošu video. Kāpēc to ir svarīgi redzēt, stāsta organizācijas vadītājs Aivars Andersons

Pēc skarbā video par vistu dzīvi Balticovo kūtī jau 12 tūkstoši cilvēku parakstījuši petīciju pret šo putnu turēšanu sprostos. Par šādu reakciju priecīgs organizācijas Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons, kuru satieku omulīgajā restorānā Terapija. «Pirmais īstais vegānu restorāns Rīgā,» viņš paliela ēstuvi.

Aivars ir vegāns ar stāžu. Lai mazinātu netaisnību pret dzīvniekiem, šo dzīvesveidu viņš pieņēma pirms pieciem gadiem. Savā uzturā Aivars nelieto gaļu, pienu un olas un ir pārliecināts, ka vegānisma ideju saknes meklējamas jau antīkajā pasaulē, kad no gaļas atteicies slavenais matemātiķis Pitagors. Arī Latvijā izvairīšanās no dzīvnieku izcelsmes pārtikas nav nekas jauns. Dzīvnieku tiesību aktīvists izpētījis, ka vēl pirmskara laikā Latvijas Veģetāriešu biedrība aktīvi rīkojusi lekcijas, organizējusi pavārmākslas kursus, pie reizes mudinājusi biedrus atteikties no grādīgajiem dzērieniem. Padomju laiki šai organizācijai pielika punktu.

Dzīvnieku brīvība radās neilgi pēc tam, kad Aivars pieņēma jauno dzīvesveidu – 2012. gada pavasarī -, un tagad pulcē jau 500 biedru. Bariņš līdzīgi domājošo gribēja pievērst plašāku uzmanību sekām, kuras rada industriālā lopkopība – «tas ir lielākais ļaunums, kāds ar mums noticis kopš Otrā pasaules kara», aktīvists salīdzina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu