Populistu internacionāle • IR.lv

Populistu internacionāle

5
Pauls Raudseps

Nesenie notikumi rāda, kāpēc ASV dibinātāji bija skeptiski par demokrātiju

Nervozi gaidot ASV vēlēšanu rezultātus, domas atkal un atkal atgriežas pie jautājuma: kāpēc liberālās demokrātijas ir tik tālu nodzīvojušās, ka visa pasaules kārtība ir apdraudēta? Ne jau tikai Amerikā Trampa vēl pirms gada šķietami neiespējamās sekmes draud satricināt pamatus brīvības un miera ēkai, kuru pēc Otrā pasaules kara cēla Rietumu valstis un kura likās kļuvusi par modeli visai pasaulei pēc komunisma sabrukuma. Lielbritānijā, Francijā, Ungārijā, Nīderlandē, Polijā, Zviedrijā, Austrijā un citur zeļ partijas, kuru mērķis ir daļēji vai pilnībā nojaukt gan starptautiskās sadarbības, gan iekšējās demokrātijas struktūras, kuras daudzus gadu desmitus tika uzskatītas par Rietumu būtību. Pazīstamā vēsturniece Anna Aplbauma to nosaukusi par «populistu internacionāli», kura vēršas pret liberālajām demokrātijām tāpat, kā to starpkara gados darīja komunistiskā internacionāle.

Ko vainot šajā pavērsienā?

Visbiežāk tiek apsūdzēta globalizācija. Pēdējos 30 gados pasaule pieredzējusi milzīgu brīvās tirdzniecības un pārrobežu investīciju vilni, uz kura muguras simtiem miljonu cilvēku Āzijā un Āfrikā izcelti no galējas nabadzības. Taču bagātajās rietumvalstīs politiķu un vēlētāju acīs šie procesi jau no paša sākuma izsauca pretestību, jo daudzviet ražošana tika pārcelta uz valstīm ar zemākām algām. Atbalsts Trampam ASV un Brexit Lielbritānijā ir sevišķi izteikts reģionos, kur vēlētāju vairākums ir strādnieki bez augstākās izglītības, kuri, šķiet, visvairāk cietuši no deindustrializācijas. Turklāt globalizāciju pavadījusi aizvien augoša nevienlīdzība gandrīz visās Rietumu sabiedrībās. Kamēr citiem algas stagnē, slavenā «1%» bagātība nemitīgi aug. 2008. gada pasaules finanšu krīze bijis pēdējais piliens jau līdz malai pilnā neapmierinātības traukā, un tāpēc tik daudzi jūsmo par Trampa solījumiem saplēst mazos gabaliņos visus ASV tirdzniecības līgumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu