Nellija Ziepniece, Trampa maskas radītāja • IR.lv

Nellija Ziepniece, Trampa maskas radītāja

6
Nellija Ziepniece ar savu jaunāko veikumu — lielu vilnas pūci, kas ceļos uz Tunisiju, kur kāda dāma iekārto māju.
Ieva Alberte

Tas ir neglītākais, ko jebkad esmu taisījusi, – Nellija bija ierakstījusi zem bildes feisbukā, kur redzama ASV prezidenta kandidāta Donalda Trampa maska. Nākamajā dienā to varēja manīt lielākajos Kanādas medijos, jo maska bija protesta kampaņas sastāvdaļa. Tās mērķis bija atgādināt Kanādā dzīvojošajiem amerikāņiem, kāpēc par Trampu balsot nevajadzētu. Ideja pieder nevalstiskai organizācijai, kas rīko dažādus protestus. Nelliju viņi atrada ar draugu draugu starpniecību. Trampa masku latviete veidoja papjēmašē (papier mâché) tehnikā četras dienas: līmēja avīžu kārtas citu virs citas un gaidīja līmi nožūstam. Maskas karkass veidots no smalka, žogam domāta sieta. «Man gribējās, lai galva ir ātrāk ārā no mājas. Tā bija metrs reiz metrs liela un tapa virtuvē uz galda. Pirms katras ēdienreizes to vajadzēta novākt. Un vispār – man Trampa uzskati nav pieņemami,» saka Nellija, sazvanīta Kanādā. Taču galva turpina savu dzīvi – nu aizbraukusi uz protestiem Amerikā.

Vankūverā Nellija dzīvo piekto gadu, jo Kanāda ir viņas dzīvesbiedra Kristofera mājvieta. Abu meitai Rubijai drīz būs četri gadi. Rokdarbus Nellija apguvusi pašmācības ceļā. Viņas izglītība ir Norvēģijā iegūts starptautisko attiecību bakalaurs. «Kad sāku dzīvot Kanādā, draugu man nebija. Vajadzēja sevi kaut kā izklaidēt. Sāku adīt. Adījumus pārdevu,» atceras latviete. Gribējās pamēģināt kādu jaunu tehniku. Draudzene Latvijā bija uzdāvinājusi filca lācīti. Nellija nolēma iesist roku filcēšanā. «Pirmā pūce, ko uztaisīju, sanāca briesmīga. Nez cik adatu nolauzu un pirkstus sadūru.» Tagad viņas skaistie zvēriņi no vilnas vai papīra nopērkami veikalos un galerijā Vankūverā, kā arī Etsy.com zem segvārda Warmanddrift (tulkojumā no angļu val. – silts un plūstošs). Ar tādu pašu nosaukumu tie aplūkojami arī Nellijas instagrama kontā. Pasūtījumu latvietei ir daudz, it īpaši pirms Ziemassvētkiem. 

Nellija strādā ar vilnu, papīru un citiem dabīgiem materiāliem. Zvēriņi top tā: vispirms no stieples, kas paredzēta pīpju tīrīšanai, izveido skeletu. Stieplei apkārt ir kokvilnas «spuras», un pie tām labāk pieķeras vilna, ko ar adatu dursta klāt pa mazam gabaliņam. Stundām ilgi. «Es vairs negleznoju un nezīmēju, jo man trūkst pacietības. Izklausās jocīgi, jo arī šajā tehnikā vajag daudz pacietības, taču šim darbam ir konkrēts, ierobežots ātrums, kādā to var paveikt. Un tas man patīk.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu