Izdrukāti zobi un kāja • IR.lv

Izdrukāti zobi un kāja

4
Fricis Pirtnieks tur rokās kājas protēzes vairogu, par kuru saņēmis Latvijas Dizaineru savienības balvu.
Ieva Cielava

3D printeri radījuši iespējas, par kurām vēl pirms dažiem gadiem varēja tikai sapņot vai vērot fantastikas filmās. Izdrukāt zobus, rokas un kājas – tā ir ikdiena, ne vairs brīnums! 

Paņemu rokās cilvēka žokli un pārslidinu pirkstu galus pāri katram zobam – jūtu vissīkāko iedobi. Kā lego klucīti ņemu nost un tad stutēju atpakaļ kronīti, kas uzmaukts uz dzerokļa. Satrūkstos. Rāmo fona dūkoņu pēkšņi pārtrauc dobjš «tuf-tuf, tuf-tuf, tuf-tuf». Šī nav Helovīna ballīte, lai gan tieši šo svētku dienā viesojos rosīgajās uzņēmuma Baltic 3D telpās. Žoklis, kas līdz milimetra simtdaļai atbilst kāda īsta cilvēka mutei ir… izprintēts. Aiz stikla sienas stāv dūkoņas avoti – 3D printeri.

«Šis bija pirmais,» uzņēmuma izpilddirektors Jānis Jātnieks pieved pie viena. Pirms trīsarpus gadiem iegādātais 3D printeris bija viens no pirmajiem Latvijā. «Atvedām infrastruktūru, pirms šeit radusies sapratne, ko ar to darīt,» Jāni papildina kolēģis Didzis Dejus.

Uzņēmums, kas iepriekš nodarbojās ar finanšu konsultācijām, gribēja nopirkt vienu aparātu, lai papildus piepelnītos. Tagad tam līdzās stāv vesela plejāde, bet finanšu konsultācijas Jāņa un Didža prātu vairs nenodarbina. Viņi pārņemti ar lidmašīnas salona detaļu, kāju un roku protēžu un citu neiedomājamu lietu drukāšanu. «Par daudzām interesantām lietām, kuras radām, nedrīkstam stāstīt,» Jānis piebilst – jāglabā klientu noslēpumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu