Naudas vara • IR.lv

Naudas vara

5
Indra Sprance

Pēc jaunākās Jūrmalgeitas Valsts prezidents redz pamatu sākt diskusijas par politisko partiju finansēšanas sistēmas maiņu. Tomēr Saeimā nav atbalsta ziedojumu aizliegšanai, drīzāk otrādi – ziedojumu «griestu» atcelšanai

Partiju nelikumīgas finansēšanas skandālā ierautās Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neslēpj neapmierinātību ar situāciju, kādā nonācis. Viņš KNAB ierosinātajā kriminālizmeklēšanā jeb jaunajā Jūrmalgeitā figurē kā ZZS vadības pārstāvis, kurš atbild par finansējumu un kuru nu jau bijušais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis informējis par naudas piesaisti vēlēšanu kampaņai. «Pēc šīs situācijas saprotu, ka vispār nerunāšu [par finansēm] arī ar partijas biedriem,» saka Brigmanis. Turpmāk ar ZZS valdes lēmumu tikšot noteiktas par vēlēšanu kampaņu un attiecīgi finansējuma piesaisti atbildīgās amatpersonas. «Līdz šim par to atbildējis apvienības vadītājs. Vienalga, kurš tas bijis, tajā skaitā arī [tagadējais Valsts prezidents Raimonds] Vējonis,» bet turpmāk šie nerakstītie noteikumi būs nostiprināti oficiāli, skaidro Brigmanis. Šīs nav vienīgās pārmaiņas, kuras pašlaik ir politiķu darba kārtībā.

Kauls no kaula…

Pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar premjeru Māri Kučinski (ZZS) prezidents Raimonds Vējonis izteicās, ka Latvijā būtu jāsāk diskusija par nepieciešamību mainīt partiju finansēšanas sistēmu.

Saeimā prezidenta teiktais gan uztverts rezervēti. «Viņš ir kauls no kaula. Viņam vajadzētu stāstīt, kas konkrēti nepatīk un ko konkrēti uzlabot. Neba viņš nezina vai aizmirsis,» komentē Saskaņas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu