Ar garu derīguma termiņu • IR.lv

Ar garu derīguma termiņu

4
Kalevi Ekmans.
Ieva Puķe

Ālto Universitātes profesors Kalevi Ekmans, kas tikko Rīgā saņēma Pasaules izglītības balvu un atklāja RTU Dizaina fabriku, iedvesmojis pārsteidzošus dizaina risinājumus. Arī latvieša Miķeļa Studera «mīksto mikrofonu»

Labdien, varat saukt mani vienkārši par Ētu – draudzīgi sniedz roku skandināviska izskata vīrs. Ālto Universitātes profesora Kalevi Edvarda Ekmana iesauka (somiski – Eetu) atvasināta nevis no pirmā, mitoloģiskā varoņa vārda, bet otrā, un tā viņu dēvējot visi studenti. «Vai studenti jūsu augstskolā profesorus parasti uzrunā tik čomiski?» pārjautāju. «Nē, bet manā gadījumā tas notiek,» Ētu smaida. Kafejnīcā Pienene Vecrīgā viņš izvēlas melnu kafiju un valriekstu kūku. «Tās ir manas šodienas pusdienas. Paldies, paldies! O, man tā ļoti garšo!» viņš sajūsminās ziemeļniekam netipiskā atvērtībā.

«Somijā svarīga ir kafija un «kafijas sarunas»,» Ētu ar baudu pievēršas arī dzērienam. «Kad jūs stāvat rindā pie kafijas automāta, vienmēr kādu satiekat. Un otrdienas rītos plkst. 8.30 mūsu universitātē ir tā sauktās kolektīvās brokastis, ko katru reizi rīko kāds cits. Es, kāds no pētniekiem, bieži vien arī studenti.» Tie, kas ierodas, samaksā nelielu summu, tikai lai segtu izdevumus. Brokastotāju skaits variējas no 20 līdz 40, ja pietrūkst ēdamā – «kas pirmais brauc, tas pirmais maļ». «Visi ir laipni gaidīti. Visbiežāk atnāk Dizaina fakultātes darbinieki, ir arī daudz studentu, gadās, ka ierodas kāds no universitātes vadības vai pat svešinieki. Brokastu organizētājam tā ir laba iespēja izstāstīt par savām darba aktivitātēm, šīs brokastis vairāk domātas kā savstarpēja komunikācija. Jā, tās ir neformālas, un krēslu nav daudz, tāpēc bieži nonāc blakus cilvēkam, ar ko ikdienā nebūtu parunājies. Plānotā nejaušība! Tas vienkārši tā notiek, ja pats esi atvērts idejām.»

Mūsu saruna gan nav nejaušība. Iespējams, kūkas gabals tajā dienā Ētu nebūs pēdējais. Slavenās Ālto Universitātes Inženierzinātņu fakultātes mašīnbūves nozares mācībspēku pēc mūsu sarunas pagājušās piektdienas vakarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā gaidīja svinīga Pasaules kultūras padomes apbalvošanas ceremonija. ASV dzīvojošais teorētiskās fizikas profesors Edvards Vitens saņēma Alberta Einšteina Pasaules zinātnes balvu, bet soms Kalevi Ekmans – Hose Vaskonselosa Pasaules izglītības balvu. Vēl viens apliecinājums šim novērtējumam – dienu iepriekš bija lentes pārgriešana jaunā Rīgas Tehniskās Universitātes struktūrvienībā, Dizaina fabrikā, ko vada Guntis Kuļikovskis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu