Naudas tramvajs • IR.lv

Naudas tramvajs

5
Aivars Ozoliņš

Rīgas dome no satiksmes projektiem izvēlas dārgāko

Nauda jāpaņem. Baronielas rakšana Rīgā droši vien nebeigsies, taču tur lielā nauda ir izgrozīta – bruģakmeņu sīzifiem samaksās gandrīz miljonu un vēl prēmijas. Un Nila Ušakova Rīgas domes brigāde steidz paslepus palaist nākamo naudas satiksmes projektu, kas būtu simtreiz izdevīgāks – gandrīz 100 miljoni eiro par 3,6 kilometriem tramvaja sliežu.

Pagājušo otrdien Rīgas dome ārkārtas sēdē nolēma būvēt Skanstes tramvaja līniju. Ļaudis jau nodēvējuši to par «kapu tramvaju», jo sliedes iešot arī pāri Lielo kapu vēsturiskajām apbedījuma vietām, bažījas projekta pretinieki. Domes meistari stāsta, ka tā nebūšot vis, taču, kamēr projekts nav gatavs (pašlaik ir tikai tā skice, projekts tapšot, kad būs nodrošināta nauda), varam, ja gribam, ticēt uz vārda Ušakova cilvēkiem, kuri apgalvo, ka sliedes neskaršot kapus.

Rullēšana pāri senču kauliem ir tikai viena no apšaubāmā projekta īpatnībām. Citas trīs svarīgākās ir dārdzība, slepenība un nelietderība. Taču laikam var teikt, ka tieši projekta dārdzība un iespēja piesaistīt tam 70 miljonus Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējuma, kas pieejami Rīgai 2014.-2020. gada plānošanas periodā, bija vissvarīgākais arguments naudas apguvējiem un noteica arī slepenību un steigu, lai nav jādiskutē par šāda naudas izlietojuma lietderīgumu rīdziniekiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu