Edgars Simanovičs, skrēja 246 km • IR.lv

Edgars Simanovičs, skrēja 246 km

3
«Es un mana komanda pārliecinājāmies, ka varu cīnīties par vietu pirmajā trijniekā. Uzskatu, ka esmu piederīgs labāko skrējēju saimei,» saka Edgars Simanovičs.
Gunita Nagle

 

Septembra beigās ikgadējā skrējienā Spartatlons, kas atkārto Hērodota aprakstīto Feidipīda skrējienu no Atēnām līdz Spartai, startēja 370 pieredzējušu skrējēju. Finišēja 234, un tas ir daudz – parasti mērķi sasniedz labi ja puse. Edgars līdz pat 140. kilometram bija starp pirmajiem, medaļu un lauru vainagu ieguva kā 28. «Jau finišā zināju, ka Spartatlonu skriešu vēl,» atgriezies no Grieķijas, saka skrējējs. 

Ultramaratonu skrējēju vidē Edgars ir tuvu Olimpam. 2013. gadā piedalījās Eiropas čempionātā 100 kilometru skrējienā un distanci pieveica ātrāk par astoņām stundām (7.51). Pērn pasaules čempionātā 100 kilometru skrējienā viņš personīgo rekordu uzlaboja par 18 minūtēm un finišu sasniedza septiņās stundās un 33 minūtēs. Tas Edgaram ļāva kvalificēties vienam no grūtākajiem pasaules ultramaratoniem Spartatlonam. «Mans mērķis bija cīnīties par vietu pirmajā desmitniekā,» Edgars atzīstas ambīcijās, par kurām pirms skrējiena noklusēja. Distances pirmos 40 kilometrus bija tik viegli, ka viņš nolēma paātrināt soli, lai iekļūtu pirmajā piecniekā. Līdz pat 140. kilometram bija trešais, ceturtais vai piektais, un nekas neliecināja, ka kaut kas spētu Edgaru sabremzēt. 

Taču no 140. līdz 160. kilometram bija jāskrien kalnā. Organisms uz lielu slodzi reaģēja, atsakoties darbināt kuņģi. «Varēju ēst, dzert, nebija jēgas – organisms no visa atteicās,» atceras sportists. «Visgrūtākais bija pieņemt, ka man nav pieredzes vai spēka to mainīt. Bet biju priecīgs, ka uzvarēju sevi un turpināju skriet.» Uzturvielu rezerves izsīka, spēka un jaudas palika aizvien mazāk, kājās – sāpes. Turklāt naktī kalnos viņš apmaldījās un zaudēja trīs kilometrus. Tomēr nepadevās un pēc 28 stundas un 59 sekundes ilga skrējiena sasniedza finiša līniju, lai 32 grādus lielā svelmē saņemtu ūdeni no uzvarētāja kausa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu