Jānis Buka, kolekcionē senus auto • IR.lv

Jānis Buka, kolekcionē senus auto

5
Jāņa lielākais lepnums — spīdīgs, spilgti sarkans 1963. gada amerikāņu Buick

 

Druvas ielā Pārogrē starp angāriem, elektronikas veikaliem un autoservisiem atrodas arī Jāņa Bukas garāža. No ārpuses nepateiksi, ka iekšā slēpjas 42 senas automašīnas. Iespaidīgajā kolekcijā vietu atraduši arī velosipēdi, Rīgā ražoti rati no divdesmitajiem gadiem, motocikli, traktori, degvielas uzpildes sūkņi, gāzētā ūdens automāti, pat radioaparāti, telefoni un citi nieki. «Taču tas ir tikai šeit,» viņš saka, uzsverot vārdu «šeit». Vēl Bukas īpašumā ir ap trīsdesmit citu auto, kas arī nonāktu izstādē, ja vien telpās būtu vairāk vietas 

Pirmo seno auto, nostalģisku atmiņu vadīts, Jānis iegādājās pirms deviņiem gadiem. Viņa tēvam reiz piederēja žigulis. Kad pēkšņi radās iespēja par simbolisku summu līdzīgu mašīnu nopirkt, doma par izbraucieniem savā žigulītī šķita pievilcīga. Pie otrā žiguļa Jānis tika, iegādājoties garāžu. Īpašnieki tik ļoti gribēja atbrīvoties no auto, ka telpu pārdeva tikai komplektā ar žiguli. Tā ar laiku mašīnas krājās. Palīgi, kas pārveda auto no vecās garāžas un jauno, teica – te jau izskatās kā muzejā. Labi, nu tad muzejs, nodomāja Jānis. Tagad viņa garāža ar izstādi Tehnika no pagātnes tiešām atvērta interesentiem. 

Visvairāk sakrātas padomju laika automašīnas. Tās ir vieglāk pieejamas. «Es gan neuzsveru, ka šī ir tieši padomjlaiku auto izstāde, bet vienkārši auto no vēstures,» Buka paskaidro. Garāžā atrodams arī 1937. gada kadiljaks, kas ir vecākais kolekcijā, un Jāņa lielākais lepnums – spīdīgs, spilgti sarkans 1963. gada amerikāņu Buick. To viņš īpašos gadījumos mēdz izvest ielās un izbauda saldos brīžus, kad cilvēki atskatās. Ikdienā gan apkārt ar buiku nevizinās. «Negribas ar tādu pa visādiem dubļiem braukt,» saka īpašnieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu