Sīksti un apņēmīgi • IR.lv

Sīksti un apņēmīgi

5
No kreisās: Dita Celmiņa, Liene Linde, Pēteris Rozītis un Dace Pūce
Kristīne Simsone

Tik dažādi – Lielajam Kristapam nominētie studentu īsfilmu autori 

Vai tu redzēji studenu filmas? Tās ir ļoti labas,-rudens iesākumā, runājot par nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps nominantiem studentu filmu kategorijā, mani aģitēja kolēģe. Jāpiekrīt, 14 nacionālajai kinobalvai izvirzītie darbi pārsteidz ar dažādību. To vidū ir gan road movie un mūzikls, gan psiholoģiskā drāma. Ir arī spriedzes pilns sacerējums par džihādistiem Latvijā (ko, starp citu, režisējis žurnālists Kārlis Lesiņš – arī Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents), autentisks jaunības portretējums, animācijas un dokumentālie darbi. 

Daudzveidība un gatavība eksperimentēt ir labs pārmaiņu priekšvēstnesis žanriski ne visai daudzveidīgajā latviešu spēles kino. Lai gan ir skaidrs, ka ne visi no režisoru jaunā «izlaiduma» paliks darboties kino, jācer, ka dažādības komponente tomēr atbalsosies turpmāko gadu pilnmetrāžas kinodarbos. Studentu – lielākoties Latvijas Kultūras akadēmijas, taču arī Baltijas filmu un mediju skolas (Igaunijā), Dandī universitātes (Skotijā) un citu mācību iestāžu absolventu – īsfilmās var nolasīt gan izpratni par kino veidošanas paņēmieniem, gan autoru radošo potenciālu. 

Par savu motivāciju un iedvesmas avotiem stāsta seši no Lielā Kristapa nominantiem – viņu darbi kaleidoskopiskajā izlasē izceļas ar formu un satura grodumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu