Resurss, kuru pietiekami neizmantojam • IR.lv

Resurss, kuru pietiekami neizmantojam

2
Jānis Kukainis
Pauls Raudseps

PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis meklē veidus, kā ārzemēs dzīvojošie latvieši var palīdzēt Latvijas attīstībai

Šonedēļ dibināšanas 60. gadadienu atzīmē Pasaules Brīvo latviešu apvienība, kuru veido sešas latviešu organizācijas no četriem kontinentiem. Lielāko pastāvēšanas laiku PBLA galvenais uzdevums bija neļaut rietumvalstīm aizmirst par Latvijai nolaupīto neatkarību, bet kopš 1991. gada tā pievērsusies valsts suverenitātes stiprināšanai. Tomēr laiki mainās. Pēckara trimda iet mazumā, daudziem jaunajā diasporā ir citas prioritātes. Kā PBLA pielāgosies jaunajai situācijai?

Aicinu pusdienās PBLA priekšsēdi Jāni Kukaini, kurš pēdējos gados bijis organizācijas redzamākā seja Latvijā. Kā sarunu vietu, dabiski, izvēlamies restorānu viesnīcā Radi un draugi, kuru pirms 20 gadiem izveidoja Anglijas Daugavas vanagi.

Kukainis dzimis 1943. gadā Rīgā, pēc ģimenes došanās bēgļu gaitās audzis Sinsinati pilsētā, kur nebija daudz latviešu. Trimdas sabiedriskajā darbā aktīvi iesaistījies 1972. gadā, kad pārcēlās uz Detroitu. Neraugoties uz aizvien atbildīgiem amatiem uzņēmumā Ford, kur viņš no 1980. līdz 2000. gadam bija plānošanas un ražošanas nodaļas vadītājs, Kukainis ir piedalījies visos Amerikas latviešu sabiedriskā darba līmeņos – no sestdienas skolas skolotāja līdz Amerikas Latviešu apvienības priekšsēža amatam. No 2002. līdz 2007. gadam viņš bija PBLA valdes priekšsēdis un šajā amatā atgriezās 2011. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu