Sniedziņš un čūskas • IR.lv

Sniedziņš un čūskas

3
NULL

8 mīlošas sievietes – stilīga, gandrīz perfekta un… auksta izrāde

Krīt sniegs. Ziemassvētkiem piedienīgi, ausīs ieskanas Balts sniedziņš krīt no debesīm…, lai arī mūzika, protams, ir pavisam cita. Skaistums un svētku izjūta ir gandrīz jau neizturama. Zilganā mijkrēslī vīd eglītes un mājas siluets, kas norobežo redzamību, priekšplāna joslā dzīvosies astoņas sievietes. Mīlošas, saprotams. Par to, ka svētki un harmonija ir tikai virspusējs šķitums, signalizē glezna pie mājas sienas – vienīgais īsti spilgtais plankums. Sieviete ar cigareti koši krāsotajās lūpās. Pārējais skaistums noraudāts vai lietus aizskalots. Un vēl arī nokaltis un nocirsts koks kā galvenā interjera detaļa, spoži nolakots. 

Dž. Dž. Džilindžers kopā ar scenogrāfu Kristiānu Brekti un gaismu mākslinieku Jevgeņiju Vinogradovu ir radījuši Robēra Tomā «diez vai kriminālkomēdijai», kā formulēts programmā, atturīgi stilīgu spēles telpu, panākdami gandrīz neiespējamo (Dailes lielā skatuve!), – sajūtu, ka tā ir šaura un visas astoņas mīlošās sievietes nepārtraukti trinas cita gar citu. 

Režisors ievirzījis darbību lēnā, gandrīz vai hipnotiskā ritmā, un aktrises to konsekventi iztur. Mierīgi un klusi, tikpat mikrofons nodos līdz pēdējai rindai arī čukstu. Katrai no astoņām atļauts labi ja viens iekliedziens, pārējā laikā temperaments un noskaņojums jāatklāj smalkākiem līdzekļiem: ar plastiku, galvas pagriezienu, pozas maiņu, nesteidzīgu un līganu. Un tad pēkšņi, tikpat rāmi un klusi, cirtiens! Ar nevainīgu smaidu otrai tiek uzdots visnepatīkamākais jautājums, ietriecot dunci tieši sirdī. Bet duncis nav īstais vārds. Indes zobs. Kā «multenē» – kobra uzšaujas stāvus, noplivina skropstas, iedzeļ un atkal saritinās. Varbūt tāpēc arī palēninātais ritms: čūskām jau aukstas asinis, ziemā viņas guļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu