Unikālā šūna • IR.lv

Unikālā šūna

4
«Naudas lūgšana nav viegla.Daudz vienkāršāk ir meklēt projektus, tos uzrakstīt, iesniegt un gaidīt atbildi. Un tad apvainoties, ja nepiešķir naudu.»
Ieva Alberte

Diriģents Jānis Ozols (35) vēl nespēj noticēt, ka viņam izdevies uzbūvēt pirmo starptautisko Baltijas jūras koru konkursu, kas šīs nedēļas nogalē izskanēs Jūrmalā. Žūrijas vadītājs – Pēteris Vasks

Baklažāni, jēra gaļa, kinza, tomāti, adžika, kartupeļi un ķiploki. Smaržīgi un burbuļojoši māla podiņā. Čanahi ir Kaukāza tautu tradicionālais ēdiens un diriģenta Jāņa Ozola meistarstiķis. Jānim ļoti patīk gatavot – viņš pat vadījis televīzijas kulināro raidījumu. Un arī kultūras raidījumu. Jānis dziedājis vokālajā grupā Cosmos, taču viņa pamatdarbs ir kordiriģēšana. Ozols vada divus korus – Maska un Pa saulei – un ir Pierīgas reģiona koru virsdiriģents. 

Priecīgs un smaidīgs viņš ierodas kafejnīcā Illy, skaitīdams, cik dienu palicis līdz pirmajam starptautiskajam Baltijas jūras koru konkursam. Pārcilā darāmos darbus. «Ideja par konkursu man bija sen. Šķita, ka ir par maz ar koru kariem Dziesmusvētkos reizi četros gados. Koriem nav, kur sacensties! Jā, var jau braukt uz citu valstu konkursiem, un latvieši to dara, bet – kāpēc lai nebūtu pašiem savs?!» Un Jānis sāka veidot festivālu. Izstāstīja ideju abiem saviem koriem, un daudzi pieteicās palīdzēt brīvprātīgi. «Viņi strādā bez jelkādas atlīdzības. Gan jau pēc konkursa saaicināšu un pateikšos kādās ideālās vakariņās,» saka Jānis.

Iet pie sponsoriem

Koru konkursa žūrijas vadītājs būs komponists Pēteris Vasks. Kā Jānim izdevās pierunāt Vaska kungu, kurš nav biežs žūriju viesis? «Par Pēteri rakstīju bakalaura darbu un esmu atskaņojis viņa mūziku. Esam pārmijuši pāris vārdu klātienē. Svešs nebija, taču zvanīt un lūgt kļūt par žūrijas vadītāju – tam man vajadzēja saņemties. Pirmā atbilde bija: «Kolosāli, brīnišķīgi, bet padomāšu.»» Pēc kāda laika Jānis atkal piezvanīja. Komponists bija ārzemēs un nevaļīgs. Sarunāja sazvanīties vēlāk. «Es laikam biju ļoti neatlaidīgs. Vaska kungs teica: «Labi, Jāni, es tad rakstu savā blokā.»» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu