Pārgājienā pa hronista takām • IR.lv

Pārgājienā pa hronista takām

3
Andris Geidāns rīko divu dienu pārgājienu 35 kilometru garumā Pa Indriķa hronikas takām.
Gunita Nagle

Vēsturi var iepazīt ne tikai no grāmatām, bet piedzīvojot brīvā dabā

Sākumā Edgars Romanovskis, kurš ikdienā Kārsavas novadā audzē tomātus un nekādi nav saistīts ar vēstures pētniecību, vienkārši izbaudīja gājienu pa Gaujas senleju. Pār plecu pārmesta tarba, rokā šķēps, un soļošana kopā ar vēl pāris cilvēkiem pa ceļu, kas ir tālu no apdzīvotām vietām. Brīnišķīgs klusums, kājas grimst sūnās. Taču pamazām, lasot Indriķa hroniku un mēģinot tajā aprakstītās notikumu vietas saskatīt apkārtnē, Edgars aizvien vairāk iesaistījās sarunās ar citiem pārgājiena dalībniekiem. Par to, ka drūmie viduslaiki latgaļiem, līviem un vendiem nemaz nebija tik smagi, ka krustnešu centienus pakļaut Vidzemes zemes krietni atviegloja latgaļu un igauņu savstarpējās ķildas un sirojumi. 

«Un tad, kad nonācām līdz vietai, kur tek Vaidava, kādreiz saukta par Imeru, es aizdomājos, ka, iespējams, upe savu nosaukumu mainīja pēc pirmās kaujas pie Imeras 1210. gadā, kurā igauņi uzvarēja letus un krusta karotājus. Pēc Indriķa hronikas teiktā, igauņi sagūstīja simtiem letu, bet 14 no viņiem lika mirt drausmīgās mocībās. Bet otro kauju pie Imeras 1223. gadā igauņi zaudēja. Tikai ieraugot kaujas vietu dabā, iespējams izteikt minējumu, kāpēc. Tāpēc ka no ceļa, pa kuru nāca igauņi, līdz pat pēdējam brīdim nevarēja redzēt, ka tuvojas liels letu un krusta karotāju karaspēks,» ar aizrautību stāsta Edgars.

Tieši šāda ieinteresētība bija tūrisma speciālista un vēstures rekonstrukcijas entuziasta Andra Geidāna mērķis, rīkojot divu dienu pārgājienu 35 kilometru garumā Pa Indriķa hronikas takām. Pats būdams no Raiskuma, viņš organizē pārgājienu Vidzemē. Bet, viņaprāt, līdzīgus gājienus, izsekojot visdažādākajiem vēstures notikumiem, var veikt jebkurā Latvijas pusē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu