Siers ar miziņu • IR.lv

Siers ar miziņu

3
Ideja par siera taisīšanu Ingai Āriņai-Vilnei radās 2012. gadā. Pēc izglītības mediķe un desmit gadus nostrādājusi IT uzņēmumā par sabiedrisko attiecību vadītāju, gribēja kaut ko dzīvē mainīt.
Ieva Alberte

Soira sieri ir novērtēti un pieprasīti. Inga Āriņa-Vilne ir viena no retajiem Latvijā, kas taisa kamambēru, brī un citus mīkstos, nogatavinātos sierus

Gluži kā Kārļa Skalbes pasakā Kaķīša dzirnavas – runcis saimnieko durvju priekšā, tikai te nemaļ riekstu gaņģi. Siernīcas Soira plauktos ir koši balta mocarella un pilnmēness izskata cienīgi cietā siera rituļi. «Zigis te uzturas legāli, PVD ir informēts,» runci aizstāv Inga Āriņa-Vilne, siernīcas Soira īpašniece. Zigis esot tik gudrs, ka ražotnē neiet. Rāmi guļ ierādītajā vietā. Kaķis pieklīdis pavisam plušķains, un Inga viņu aiznesusi uz tuvējo veterināro klīniku – Soiras sieri iekārtojušies baltā ķieģeļu ēkā, kādu gabalu aiz Ādažu centra. 

«Ir mums te par šauru, meklējam jaunas telpas,» saka Inga. Nesen ciemojušies franči un nav sapratuši, kā tas iespējams, ka Soira negatavo katru siera šķirni citā zālē. «Nebijām domājuši, ka būs tāds pieprasījums, tāpēc sākām pieticīgākās telpās,» stāsta Inga. Soira joprojām skaitās mājražotāji, taču pasūtījumu apjoms tā pieaug, ka būs vien jākļūst par ražotājiem.

Pameta darbu IT

Ideja par siera taisīšanu Ingai radusies 2012. gadā beigās. Pēc izglītības mediķe, desmit gadus nostrādājusi IT uzņēmumā par sabiedrisko attiecību vadītāju, viņa gribējusi kaut ko dzīvē mainīt. Tas sakritis ar trešā bērna piedzimšanu. Inga izdomājusi, ka varētu taisīt sieru, jo tas pašai ļoti garšo. Latvijā tolaik neviens netaisīja nogatavinātus sierus ar ēdamām miziņām, piemēram, kamambēru. Tāpēc Inga nolēmusi tādus taisīt pati. Sākusi lasīt par to. Amerikas siera darītāju forumos varējusi atrast daudz noderīga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu