Veiksmes un slavas nolādētie • IR.lv

Veiksmes un slavas nolādētie

6
NULL

Romāns par Zeldas Ficdžeraldas dzīvi slavena rakstnieka sievas lomā

Romāns Z, stāsts par Zeldu – kaislīga rakstnieka un dēmoniska vīra mūzu un sievu -, nav pirmais un, visticamāk, arī ne pēdējais mēģinājums iztirzāt džeza laikmeta leģendāro mākslinieku ekstravaganto pārīti. Zeldas un Frēnsisa Skota Ficdžeralda fani jau izsenis sadalījušies divās karojošās nometnēs: vieni apgalvo, ka pie rakstnieka slīgšanas alkoholismā vainojama Zelda, kas nav pratusi pienācīgi pildīt sievas pienākumus, tikmēr otri apzvēr, ka Skota cīniņi apspiest sievas radošās un profesionālās spējas noveduši pie Zeldas garīgās veselības problēmām. Kā bija patiesībā – Zelda iznīcināja Skotu vai Skots iznīcināja Zeldu -, var tikai minēt, taču Ficdžeraldu pētnieki neslēpj, ka tieši Zeldas personība, domas un idejas ietekmējušas un iedvesmojušas gandrīz visus Ficdžeralda stāstus un romānus. Savukārt Zelda tieši pie Ficdžeralda sāniem varēja kļūt par to modernās sievietes paraugu, kādu viņu pazīst pasaulē.

Lai gan romāna autores, amerikāņu rakstnieces Terēzes Annas Fauleres iecere šajā Ficdžeraldu karā bija beidzot «visu salikt pa plauktiņiem», uzmanības centrā viņa tomēr izvēlējusies likt vēstījumu, kurš rāda vienīgi sievietes personību, kas atrodama aiz veiksmīgā vīra sejas. Jau izlasot romāna nosaukumu, top skaidrs, kurā pusē esam nokļuvuši – iespējamās patiesības literārā versija ir rakstīta no Zeldas viedokļa, kā, pēc Fauleres domām, to būtu izstāstījusi pati Zelda.

Lai arī romāns aptver vilinošos «zelta divdesmitos» un džeza laikmeta uzplaukumu, tajā tikai faktoloģiski pieminētas intriģējošās kultūras personības, ar kurām Ficdžeraldi iepazinās (Hemingvejs, Pikaso, Kokto, Matiss, Ģertrūde Staina utt.), un tikai garāmejot ieskicēts laikmeta šarms. Šeit attēlota Zeldas Ficdžeraldas dzīve slavena un trauksmaina rakstnieka sievas lomā, nekautrīgi preparējot tieši abu privātās, radoši destruktīvās attiecības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu