Esence • IR.lv

Esence

7
Kadrs no Kirila Serebreņņikova filmas Māceklis.
Kristīne Simsone

Četras filmas, ko vērts noskatīties Baltijas pērlē

Rudens kinofestivāliem Rīgā – katram sava stilistika un žanriskās izpausmes. Dokumentālo filmu svētkiem nu seko festivāls Baltijas pērle (no 21. līdz 26. septembrim), kas programmas ziņā paļaujas uz Eiropas lielāko festivālu atlasītajiem un apbalvotajiem darbiem, arī Holivudas aktierkino. Nākammēnes sekos latviešu kino svētki Lielajā Kristapā, un pēc tam ar jaunākajām kinematogrāfa tendencēm iepazīstinās Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF). Baltijas pērles šāgada piesardzīgajā un stilistiski viendabīgajā programmā iespējams sastapt arī pa pārsteigumam. 

Svelmainais līcis (Ma Loute)

Rež. Bruno Dimons

Režisors Bruno Dimons savās filmās dzimtajam Francijas ziemeļu reģionam allaž velta skarbu skatījumu – līdz ekstrēmam saasinājumam izkariķētus parīziešu un «dienvidnieku» stereotipus par «ziemeļnieku» mežonīgo dabu un provinciālismu. Šoreiz režisors uzņēmis sirreālisma caurvītu laikmeta drāmu, kurā ieaudis gan grotesku buržuāziskās frivolitātes portretējumu, gan melnu provinciālās pašpietiekamības kritiku. Piemēram, turīgo buržuju ģimene aktieru Žiljetas Binošas, Fabrisa Lukīni un Valērijas Bruni Tedeski izpildījumā ir atainota kā odiozu, allaž līdz ģībonim eksaltētu jampampiņu blice, savukārt vietējie – mīdiju lasītāji un pārcēlāji – noslēgti maniaki, kuri labprāt nododas kanibālistiskām aktivitātem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu