Negribētā nauda • IR.lv

Negribētā nauda

2
Korkas centrs ir savdabīgs Silīcija ielejas šika un īru taupības mikslis.

Īrijas valdība uzstāj, ka nemaz nevēlas 13 miljardus eiro no kompānijas Apple, ko tā nav samaksājusi nodokļos pēdējos 25 gados. Daļa pilsoņu tam nepiekrīt

Kad Kīrans O’Konels uzzināja par Eiropas amatpersonu norādi Īrijai iekasēt 13 miljardus eiro no kompānijas Apple par iepriekšējos gados nesamaksātiem nodokļiem, viņš galvā sāka kalkulēt, kur šo naudu varēs tērēt. Sociālais darbinieks O’Konels strādā ar jauniešu riska grupu, un pirms sešiem gadiem, kad finanšu krīzes dēļ valdība ieviesa skarbu taupības programmu, viņam pieejamais budžets ticis apcirpts vairākkārt. Vīrieša alga ir iesaldēta un uzlikts nodoklis pensijas uzkrājumiem. Kopumā sociālās aģentūras budžets ir sarucis par 30%, tāpēc viņš nevarēja atļauties pieņemt jaunus darbiniekus, saglabāt visas agrāk pieejamās sociālās programmas un dot pajumti ikvienam problemātiskam pusaudzim, kuram tā nepieciešama.

«Mēs varētu investēt jaunos atveseļošanās centros un papildināt gultu skaitu detoksikācijai no apreibinošām vielām,» prāto O’Konels (50), kurš dzīvo un strādā Īrijas otrajā lielākajā pilsētā Korkā. Šajā pašā pilsētā jau 35 gadus atrodas arī kompānijas Apple galvenais birojs Eiropā.

Taču izrādās, ka Īrijas līderi papildu miljardus no Apple nemaz nevēlas. Valdība 2. septembrī vienbalsīgi nolēma, ka iesniegs apelāciju pret Eiropas Komisijas 30. augustā izziņoto rīkojumu par nodokļu atmaksu. Pēc dažām dienām premjera un viņa kabineta pozīciju atbalstīja arī divas galvenās partijas parlamentā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu