Zelta bedre • IR.lv

Zelta bedre

5
Tiesu izpildītājs Ainārs Šusts fotografēties atsakās un draud izsaukt policiju.
Indra Sprance

Kamēr biznesā krietni jānopūlas, lai tiktu pie miljonu peļņas, pēdējos desmit gados tieslietu sistēma ir izauklējusi jaunu šauri specializētu eliti, kuras pārstāvjiem valsts funkciju izpilde ienes miljonus. Tas viss – uz parādnieku rēķina, no kuriem liela daļa jau tā ir purvā pēc treknajos gados ņemtajiem kredītiem. Kāpēc tiesu izpildītāji ir vislabāk atalgotās amatpersonas Latvijā?

Lai arī tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas un pilda valsts deleģētu funkciju tiesu spriedumu izpildē, Aināra Šusta birojā Rīgā, Stabu ielā 92, rīkoties kā valsts iestādē nedrīkst – sabiedrības vajadzībām ierakstīt interviju ar amatpersonu vai viņu nofotografēt nav ļauts. «Es pret to iebilstu. Šī nav publiska telpa, šis ir man piederošs birojs,» pavēsta Šusts. Uz jautājumiem klātienē atbildēt viņš nevēlas, aicina tos nosūtīt rakstiski, bet arī rakstiski pēc būtības uz daudziem neatbild. Fotografēties atsakās un draud izsaukt policiju, kad tomēr mēģinu viņu nofotografēt.

Tiesu izpildītāja darbs Šustam astoņu gadu laikā ļāvis kļūt par amatpersonu miljonāru. Turklāt tādu, kas ciena skaidru naudu, jo pēdējā deklarācijā viņš uzrāda 450 tūkstošu eiro uzkrājumu «zeķē». Kopumā kopš ekonomiskās krīzes sākuma 2008. gadā tiesu izpildītāja rūpals viņam ienesis 4,1 miljonu eiro, visvairāk ienākumu bijis 2012. gadā, kad izdevies nopelnīt 816 tūkstošus eiro. Slikts nav bijis arī pērnais gads, kad saņēmis 683 tūkstošus. Darbs kaulus nelauž – likumā noteiktā kārtībā izpildīt tiesas spriedumus un veikt piedziņu nodokļu parādu un citās lietās, kas piekrīt atbilstoši viņa iecirknim, kādu Latvijā ir 116.

Šusts nav izņēmums, kuram kādas neticamas apstākļu sakritības dēļ paveicies tikt pie valsts pārvaldei rekordaugstiem ienākumiem. Pēc visu 99 patlaban praktizējošo tiesu izpildītāju amatpersonas deklarācijām ir konstatējams, ka pēdējo trīs gadu laikā 17 tiesu izpildītājiem – tātad sestajai daļai – ienākumi vismaz vienu gadu bijuši virs 200 tūkstošiem eiro. Salīdzinājumam – Augstākās tiesas priekšsēdētājs gadā nopelna 46 tūkstošus eiro. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu