Vasara vēl nav galā! • IR.lv

Vasara vēl nav galā!

4
Kora operas NeoArctic mēģinājumā.

Lai ko prognozētu meteorologi, vasara turpinās – no piektdienas līdz svētdienai nacionālie simfoniķi dodas uz LNSO vasarnīcu Cēsīs, bet Rīgā Krievu teātrī Radio kora balsīs kūst Arktikas ledus

Nedēļas nogales afiša ir pārbagāta ar intriģējošiem brīvlaika, ārpussezonas piedāvājumiem. Izvēlēties grūti, gribas piedzīvot visu.

Par dubļiem un mūžību

Krievu teātra telpās notiks kora operas NeoArctic pasaules pirmatskaņojums. Bet nemeklēsim tur klasisko operu! No tās būs tik vien kā sinkrētisms, jo opera kopš saviem pirmsākumiem apvienojusi dažādus mākslas veidus, saka Latvijas Radio kora  un uzveduma diriģents Kaspars Putniņš. Būs spēcīgs vēstījums, bet stāstu katrs veidosim, klausoties un skatoties. Par antropocēnu (anthropocene) – ģeoloģisko ēru, kuras liecinieki un dalībnieki (!) esam mēs paši, ar savām rokām, smadzenēm un iegribām iejaukušies Zemes dabiskajā gaitā. Par Arktikas ledāju, kas kūst un maina pilnīgi visu, par eksistences saistību un trauslumu. «Tā ir mūzika par dubļiem, elpu, mūžību, elektrību… Par taustāmo matēriju, par iztvaikošanu, par gaismu», un daudz kam no tā vispār vēl neesot apzīmējuma. 

Jaundarbu kā dialogu rakstījuši divi pilnīgi atšķirīgi komponisti – brits Endijs Stots (Andy Stott), kurš nodarbojas ar «jauno tehno» (bet arī tas neesot īstais vārds, piebilst Kaspars Putniņš), un latvietis Krists Auznieks ar savu pilnīgi unikālu mūzikas valodu. Sācis kā Erenštreita kora puika, aizbraucis uz Hāgu studēt džezu, bet «ieslīdējis atpakaļ klasiskajā mūzikā». Pēc maģistrantūras Jeila Universitātē «veicis mission impossible» – iestājies doktorantūrā un jau uzaicināts palikt un pasniegt. Viņa mūzikā esot dzirdamas ietekmes no amerikāņu minimālistiem (viņš mācījies pie postminimālista Dēvida Langa). Un noteikti arī latviskums, smejas Kaspars, ja vien mēs spētu definēt, kas tas īsti ir. NeoArctic tapis, cieši sadarbojoties ne tikai komponistiem, bet arī Radio kora dziedātājiem, un rezultātā tā ir mūzika, kas kā cimds pieguļ katram no viņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu