Ilvesa mantinieki • IR.lv

Ilvesa mantinieki

4
Centra partijas kandidāte Mailisa Repsa, piecu bērnu māte un latviešu jurista Agra Repšes sieva.

Lai arī šķita, ka nākamo valsts līderi var nākties meklēt mēnešiem ilgi, politikā nedēļa ir ilgs laiks – to pierāda pēdējo dienu notikumi Igaunijas prezidenta vēlēšanu cīņās

Līdz Igaunijas prezidenta vēlēšanu pirmajai kārtai 29. augustā atlikušas tikai dažas dienas, taču joprojām nav izslēgts, ka Tomass Hendriks Ilvess ar Ievu Ilvesu pilī var palikt arī pēc otrā termiņa oficiālajām beigām 10. oktobrī.

Ilgu laiku priekšvēlēšanu gaitā nebija neviena skaidra favorīta. Abi lielākie politiskie spēki – Reformu partija un Centra partija – cīnījās ar iekšējo šķelšanos, un arī vairākas mazās partijas cerēja izmantot situāciju lielākas atpazīstamības iegūšanai. Tas atgādināja 2001. gadu, kad politiķu nespēja vienoties par kompromisu pārsteidzošā kārtā ļāva par prezidentu kļūt Arnoldam Rītelam.

Šķita, ka cīņa ir iestrēgusi strupceļā. Bet tā tas bija tikai līdz pirmdienai, kad sociāldemokrāti tieši pirms vakara ziņām paziņoja par piedāvājumu, kas, iespējams, ļautu uzzināt jaunā prezidenta vārdu – pēc kārtas piektā, skaitot no Konstantīna Petsa (1938-1940) – jau pirmajās balsošanas kārtās parlamentā. Sociāldemokrāti uzaicināja Reformu partiju pirmajā kārtā atbalstīt savu kandidātu parlamenta spīkeru Eiki Nestoru (62), apmaiņā solot otrajā kārtā, ja tāda būs nepieciešama, balsot par Reformu partijas atbalstīto ekspremjeru Sīmu Kallasu. Otrdienas rītā Reformu partija priekšlikumam piekrita, nodrošinot Nestoram pirmajā kārtā jau 45 balsis no nepieciešamajām 68. Tagad sociāldemokrāti var mēģināt piesaistīt arī Centra partijas 27 deputātu atbalstu. Nestora ievēlēšana daudziem būtu ērts rezultāts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu