Iekšējā nasta • IR.lv

Iekšējā nasta

4
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Kamēr Jaroslavs Streļčenoks pošas turpināt vadīt KNAB, tiesās izskatīšanu gaida daudzas lietas par iespējamu prettiesisku rīcību pret darbiniekiem. No tām pilnībā iztiesāta neliela daļa – dažas prasības noraidītas, pāris apmierinātas, bet lauvastiesa par kompensācijām vēl stāv rindā. Darbinieki pieļauj, ka vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, ja sevi neizdosies aizstāvēt Latvijā

Tiesvedība tiesvedības galā – šāda juridiski sapiņķerēta aina paveras, aplūkojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka attiecības ar biroja darbiniekiem. Precīzus datus par to, ar cik un kādām amatpersonām birojs tiesājies, kopš amatā stājies Streļčenoks, un cik tas birojam izmaksājis, KNAB vadība Ir tā arī nesniedza, lai arī jautājumus nosūtījām pirms vairākām nedēļām. 

Taču otrdien KNAB šefs LTV raidījumā Rīta Panorāma stāstīja, ka sabiedrībai veidojoties maldīgs priekšstats par KNAB it kā zaudētām tiesvedībām pret pašu darbiniekiem. «Kopumā no pašlaik spēkā esošajām lietām, kas ir deviņas kopā, birojs zaudējis tikai vienu – pašā, pašā sākumā, kad Ministru prezidents [Valdis] Dombrovska kungs atjaunoja [Jutu] Strīķes kundzi amatā,» sacīja Streļčenoks. Pēc viņa teiktā, pārējās astoņās lietās esot stājies spēkā birojam labvēlīgs lēmums, un šī viena lieta zaudēta Dombrovska dēļ. «Līdz šim brīdim mēs uzskatām, ka tas bija prettiesisks [Dombrovska] lēmums, iejaucoties biroja darbā. Un līdz ar to pavērsa vairākas juridiskas konstrukcijas, kas neļāva tiesā attiecīgi dabūt to uzvaru,» televīzijas intervijā skaidroja KNAB vadītājs. 

Jaroslava Streļčenoka teiktais gan nesakrīt ar žurnāla Ir rīcībā esošo informāciju. Kopš 2013. gada rudens KNAB darbinieki tiesās apstrīdējuši visdažādāko veidu biroja vadības lēmumus, sākot no disciplinārsoda par pārvietošanās režīma pārkāpumu biroja telpās un beidzot ar atlaišanu no amata. Rezultātā ierosinātas 24 tiesvedības, no kurām 15 lietas šobrīd ir dažādās stadijās tiesu instancēs. Kopumā vērtējot to, kam šajās tiesvedībās sekmējas, redzams, ka skaitliski vairāk lēmumu ir bijis par labu KNAB darbiniekiem, taču svarīgākais – kāds būs šo tiesvedību gala rezultāts. Uz spēles ir salīdzinoši lielas summas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu