Neredzamie bēgļi • IR.lv

Neredzamie bēgļi

2
Pauls Raudseps

Grieķijā un Itālijā nometnēs atrodas gandrīz 200 000 cilvēku

Šogad pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē tajās piedalījās komanda, kas sastāv no bēgļiem. Atklāšanas ceremonijā stadionā aiz olimpiskā karoga ienāca 10 sportisti – pieci īso un vidējo distanču skrējēji no Dienvidsudānas, divi džudisti no Kongo Demokrātiskās Republikas, divi peldētāji no Sīrijas un maratonists no Etiopijas.

Skatītāji viņus sagaidīja ar skaļām ovācijām. ASV prezidents Baraks Obama tvītoja, ka #TeamRefugees pierāda – cilvēka sekmes nenosaka vieta, no kurienes viņš nāk.

Komandas dalībnieku stāsti ir aizkustinoši. Astoņpadsmitgadīgā Jusra Mardini (Yusra Mardini) ar māsu, arī peldētāju, pagājušajā vasarā meklēja glābiņu no kara Sīrijā, mērojot ceļu caur Libānu un Turciju uz Vāciju, kur Jusra šobrīd dzīvo un trenējas. Kad pārpildītajai mazajai laiviņai, ar kuru viņas šķērsoja jūras šaurumu starp Turciju un Grieķiju, noslāpa motors un pār bortu sāka velties viļņi, abas māsas ielēca ūdenī un trīs stundas stūma laivu, līdz tā sasniedza Lesbas salu. Lai gan virzīties uz priekšu bija grūti un divi vīrieši, kuri sākumā bija arī metušies ūdenī palīdzēt, ar laiku pārstāja peldēt un vienkārši turējās pie laivas, Mardini nepadevās. «Es domāju – kas tad nu būs? Esmu peldētāja un es te beigās nomiršu ūdenī,» viņa stāstīja The New York Times. Viņa pat spēja saglabāt pietiekami vēsu prātu, lai mierinātu laivā sēdošos. «Viens mazs, izbijies bērns uz mani visu laiku skatījās, tā kā es taisīju visādus jocīgus ģīmjus», lai novērstu viņa domas no briesmām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu