Ēnas • IR.lv

Ēnas

5
Nellija Ločmele

 

Valdība, kas rāmi sāka savas gaitas pirms pusgada, nu piedzīvo pirmās īstās ugunskristības. Koalīcijas kaislības ap jaunā VID vadītāja izvēli otrdien sita tik augstu vilni, ka jautājumi, vai kabinets izturēs līdz budžeta pieņemšanai vai sagrīļosies tūlīt, vairs nešķiet retoriski. No malas skatoties, gan nav īsti skaidrs, vai cīkstiņš ir par krekliem vai sirdsapziņām, proti, vai dažādie aizkulišu spēlmaņi tikai demonstrē muskuļus, vai arī VID vadības jautājumā esam liecinieki niknai zero-sum spēlei.

Katrā ziņā pirmdien devāmies intervēt vienīgo VID ģenerāldirektora amata kandidāti Ingu Koļegovu ar ticamu pieņēmumu, ka otrdien viņa tiks apstiprināta, taču valdības lēmums ir atlikts uz nākamo nedēļu. Tagad mūsu izvērstā saruna var palīdzēt gan lasītājiem, gan lēmumu pieņēmējiem rūpīgāk pārdomāt savu vērtējumu kandidatūrai un saprast, vai viņas atbildes ir pietiekamas, lai kliedētu ap viņas naudas lietām sacēlušās aizdomas. 

Koļegova intervijā atstāj principiāla, loģiski domājoša un mērķtiecīga cilvēka iespaidu, arī viņas līdzšinējā darbība valsts dienestā apliecina, ka šis nav mīkstmiesīga ierēdņa tips, kas bēg no atbildības kā velns no krusta. Taču viņas amatpersonas deklarācijas rāda gadiem ilgušu dīvainu naudas pārpumpēšanas shēmu viņas un brāļa biznesa attiecībās, un abu skaidrojumi nesniedz pārliecību, ka zinām visu patiesību. Latvijā jau pietiek ar vienu apkaunojošu simbolu korumpētajai politikai un ekonomikai – skandalozo VID jaunceltni. Koļegovai soli pa solim, eiro pēc eiro jāatspēko visas aizdomas, jo ēnu ekonomiku nevar apkarot VID vadītājs ar ēnainu reputāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu