Mare Ērika Belta (13), roķīga skeitbordiste • IR.lv

Mare Ērika Belta (13), roķīga skeitbordiste

4
Mare ir pamēģinājusi arī baletu un vieglatlētiku, bet viņas sirds ir absolūti pie skeita. Mērķis — arvien labāki rezultāti, kas jau šobrīd ir pasaules līmenī.

 

Ar Mari tiekamies Liepājas skeitparkā pirms treniņa. Viņa gatavojas no 5. līdz 7. augustam Priekuļos un Rīgā gaidāmajam pasaules čempionātam skeitborda slalomā. Mare nesen pārsteidza skeitborda sabiedrību, pasaules kausa posmā Maskavā savā vecuma grupā izcīnot uzvaras visās trijās slaloma disciplīnās – milzu slalomā, hibrīdslalomā un līnijslalomā. Taču mūsu saruna sākas par mūziku. Mare klausās to, kas nav viņas vienaudžu dziesmu listē. Daudz metāla. Neizceļ kādu īpašu grupu, viss esot labs – Slipknot, Slayer, protams, Metallica. «Man nepatīk būt tādai kā visi. Popmūzika visa ir vienāda, bet metālā katrs gabals ir citāds.» Prāta vētra vai Dons – «tas ir briesmīgi»! Viņa labāk izvēlas leģendārās pankroka grupas Inokentijs Mārpls koncertu, kārojas arī Fontaine Festival. Šovasar bijusi uz hārdroka leģendas Black Sabbath grandiozo atvadu priekšnesumu Rīgā. «Tas bija fantastiski! Pēc tam braucu mājās no koncerta un domāju, ko es visu atlikušo dzīvi darīšu.» Mare ik rītu mostas ar Black Sabbath dziesmu War Pigs, jo tā ir viņas modinātājzvans.

Pašlaik Mare trenējas daudz biežāk nekā ierastās divas reizes nedēļā, lai būtu gatava pasaules čempionātam. Gribas uzvarēt. Talantīgās skeitbordistes panākumu sarakstā ir pirmās vietas visās trijās disciplīnās 2014. gada pasaules čempionātā Čehijā bērniem līdz 11 gadu vecumam. Arī pērn viņa Čehijā guva godalgas starptautiskās sacensībās. Nupat Mare startēja pasaules kausa sacensībās Maskavā un lieliski tika galā, kaut gan apstākļi nebija ierasti. Arī bērniem bija jābrauc tāpat kā pieaugušajiem – paralēli, kad pāra zaudētājs izstājas. Tas viņai bija jaunums, kas deva pa nerviem.

Mare rudenī sāks mācīties 8. klasē. Skeitbordā ir jau četrus gadus. Ļoti gribēja braukt, mamma sociālajos tīklos atrada treneri Ainaru Jermačenko, kam ir liels nopelns Mares talanta attīstīšanā. «Biju domājusi, ka tas būs streets (akrobātiski lēcieni rampās – red.). Uzzinot, ka tas būs slaloms, biju apjukusi un vīlusies. Pamēģināju. Pirmās sajūtas – biju ļoti laimīga. Tas bija tas, ko vēlējos jau vairākus gadus,» atminas Mare. Viņai grūti izskaidrot, kur īsti slēpjas skeitborda burvība, bet braukšana rada kaifu. Mare novērojusi, ka daudzi iegādājas dēli, bet kļūst par viendienīšiem. Lai sasniegtu panākumus, jāiegulda milzīgs darbs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu