Ceļojums uz dobi • IR.lv

Ceļojums uz dobi

4
Vaišļu mājas ir vairāk nekā 150 gadu vecas. Tajās vasarā dzīvo pieci Lauderi: Kārlis, Guntis, Rita, Ingūna un mazais Alberts.
Ieva Alberte

Ko pilsētnieki meklē un atrod laukos? Mākslinieki un arhitekti Lauderi vasaras vada Piebalgas pusē – brauc ar vējdēli pa Ineša ezeru, ēd no dobes un skrien pakaļ mazdēlam

Tiekamies pie Inešu pils! – īsziņā raksta Guntis Lauders. Atrast viņa lauku īpašumu bez paša saimnieka būtu grūti. No Inešiem jābrauc vēl labs gabals uz Madonas pusi un dziļi mežā.

Vaišļu māju sēta ir pasakaina: uzkalnā dzīvojamā ēka, ielejā dīķis un pirts. Lauderu dāmas, atlaidušās krēslos pie ūdens, malko rozā vīnu. Lauderi ir pieci: rotu mākslinieks Guntis Lauders un viņa sieva, modes dizainere Ingūna, abu dēls Kārlis ar sievu Ritu, arhitekti. Viņiem ir savs birojs Lauders Architecture. Abu divgadīgais dēls Alberts mājā guļ pusdienlaiku, tāpēc Ritai rokā bērnu rācija. «Kopš ir Alberts, mūsu lauku ritms mainījies. Šorīt ap septiņiem pa dīķa laipu reizes trīsdesmit skrēju viņam pakaļ,» smejas Ingūna. Guntis arī skrienot un pat esot novājējis. Kamēr Alberts guļ, visi var atlaisties un iemalkot vīnu.

Jumta rokraksti

Vaišļu mājas 1972. gadā iegādājās Ingūnas tēvs Armīns Punka, interjera dizainers. «Tas bija laiks, kad māksliniekiem sāka pārdot mājas, lai varētu ierīkot radošās darbnīcas. Tad te, Piebalgā, saradās inteliģence,» Ingūna rāda, uz kuru pusi dzīvo komponists Imants Kalniņš un dramaturgs Pauls Putniņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu