Trio uz Rio • IR.lv

Trio uz Rio

2
Leila (no kreisās), Līna un Lili Luikas treniņu stadionā Tartu.

Maratonistes māsas Luikas no Igaunijas ir pirmās trīnītes, kas kvalificējušās olimpiskajām spēlēm

Jaunā māmiņa Leu Luika jau sēdēja padomju laiku taksometrā, kad viņas vīrs Henno citu pēc citas no dzemdību nama nesa jaundzimušās māsiņas. Viens, divi, trīs. Tagad tā kļuvusi par ģimenes anekdoti, jo taksists izbrīnīts jautājis: «Vai jūs visu slimnīcu plānojat iztukšot?»

Leila, Līna un Lili bija piedzimušas priekšlaikus. Neviena nesvēra vairāk par diviem kilogramiem. Vairākas nedēļas viņu pirmās mājas bija intensīvās aprūpes nodaļa. «Mums bija jācīnās jau uzreiz pēc dzimšanas,» stāsta Tartu dzīvojošā Lili. «Mums ir iedzimts cīņas gars.»

Starptautiskā Olimpiskā komiteja norāda, ka nevāc statistiku par brāļiem un māsām, taču «vairāki ticami avoti apgalvo», ka, izejot uz maratona starta 14. augustā, Luikas būs pirmās trīnītes olimpiskajās spēlēs. Amerikānis Bils Malons, kas līdzdibinājis Starptautisko Olimpisko vēsturnieku apvienību, savā datubāzē sakrājis ziņas par 12 000 olimpiešu un viņu radu rakstiem. Divsimt reižu spēlēs ir startējuši dvīņi – lielākoties vienā un tajā pašā disciplīnā, piemēram, slovāku brāļi Palovs un Peters Hohšorneri, kas izcīnīja zelta medaļas kanoe slalomā 2000., 2004. un 2008. gadā. Taču Malons par «99,99% ir drošs», ka ne reizi olimpiādē nav startējuši trīnīši. «Tas ir rets gadījums, un par to pilnīgi noteikti būtu runāts.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu