Rio 2016 • IR.lv

Rio 2016

3
Ilustrācija — Freepik
Zane Mače

Vai 5. augustā startējošās olimpiskās spēles, kas pirmoreiz notiek Dienvidamerikā, kļūs par krāšņu lapu olimpiskajā kustībā? Līdz šim tas atgādina šķēršļu skrējienu: rīkotāji bankrotējuši, plosās Zikas vīruss. Tomēr sportisti gatavi jauniem rekordiem – gan latvieši, gan igauņu trīnītes maratonistes, gan bēgļu komanda un arī briselietis, kura brālis ir terorists

Latviju Rio šoreiz pārstāvēs 34 sportisti, kas startēs 12 disciplīnās no kopumā 41. Trešdaļai Latvijas sportistu šie būs pirmie olimpiskie starti. Izlases jaunākā dalībniece ir 17 gadus vecā burātāja Ketija Birzule, bet vecākā – maratoniste Jeļena Prokopčuka (39), kurai šīs būs pēdējās olimpiskās spēles. Lai gan 2012. gadā uz Londonu devās lielāks skaits mūsu sportistu – 46 -, kopš neatkarības gadiem šī nav Latvijas mazākā komanda. 2004. gadā Atēnās piedalījās 32 atlēti, mājās pārvedot četras sudraba medaļas. 

Latvijas olimpiskā vēsture liecina, ka pirmo medaļu izcīnījām 1932. gadā. Toreiz uz tālo Losandželosu devās divi atlēti un soļotājs Jānis Daliņš mājās pāveda olimpisko sudrabu. Startējot zem Latvijas karoga, kopumā izcīnītas trīs zelta medaļas, 11 sudraba un piecas bronzas medaļas. Padomju okupācijas gados startējot PSRS komandā, Latvijas sportisti deviņās vasaras spēlēs izcīnīja 16 zeltus, 26 sudrabus un deviņas bronzas. 

Kādas ir mūsējo izredzes? Latvijas Radio sporta žurnālists Mārtiņš Kļavenieks prognozē vismaz trīs medaļas – BMX braucējs Māris Štrombergs ir labā fiziskajā un psiholoģiskajā formā. Medaļu varētu izcīnīt brīvās cīņas meistare Anastasija Grigorjeva. «Sacensības norit vienu dienu, tai arī jākoncentrējas, ko Anastasija pieprot lieliski.» Trešā medaļa būtu septiņcīņniecei Laurai Ikauniecei-Admidiņai, jo «viņa katrās sacensībās kāpina savu personīgo rekordu». Žurnāla Sports galvenais redaktors Dainis Caune lēš: medaļu sagādāt varētu arī svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, šķēpmetēja Madara Palameika. «Iespējams, to pašu, ko izdarīja Ņujorkas maratonos [Prokopčuka divas reizes ieguvusi Ņujorkas maratona zeltu, divas – bronzu], Rio atkārtos Jeļena Prokopčuka.» Viņaprāt, izredzes uzvarēt ir arī Grigorjevai, volejbolistiem un Štrombergam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu